IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българите са най-неудовлетворени от живота си сред страните членки на ЕС

България е единствената страна, в която хората са по-скоро неудовлетворени, отколкото удовлетворени от живота си, сочат данни на Евростат

21:38 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС
Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Българите са били най-неудовлетворени от живота си сред страните членки на ЕС през 2021 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас оценката за удовлетвореността на гражданите от живота им е 5,7 по скала от 0 до 10, при която 0 съответства на много неудовлетворен, а 10 – на много удовлетворен. Това е най-ниската оценка сред страните членки на ЕС, а България е единствената страна с оценка под 6 пункта, която означава, че хората са по-скоро недоволни, отколкото доволни от живота си.

На обратния полюс е Австрия, където местните жители оценяват удовлетвореността си от живота с 8, следвана от Финландия със 7,9, Румъния със 7,7 и Нидерландия със 7,6. В Унгария нивото на задоволство от живота също е доста ниско – 6,5, но е над 6.

Като вероятно отражение на последиците от пандемията от COVID-19 върху живота на хората данните на Евростат показват, задоволството от живота в ЕС през 2021 г. леко се е влошило в сравнение с 2018 г. Средното ниво на удовлетвореност в съюза е намаляло д 0,1 пункта от 7,3 на 7,2. Въпреки лекия спад индикаторът остава на високо ниво и над средното равнище през 2013 г. от 7 пункта.

Спрямо 2018 г. 14 страни членки регистрират спад на общото задоволство от живота, като Евростат откроява няколко общи тенденции – задоволството намалява в страните членки с по-високи нива на задоволство, а тези с ниска удовлетвореност от живота отчитат обратната тенденция. Най-голям спад от 0,8 пункта е отбелязан в Ирландия, която оглави класацията през 2018 г. Там удовлетвореността от живота е намаляла от 8,1 на 7,3 пункта през 2021 г. Следват Франция и Дания с понижение от 0,5 пункта.

За сметка на това задоволството от живота се е повишило в Литва, Хърватия, Гърция и Румъния. У нас също е отчетен минимален ръст спрямо 2018 г., когато оценката за удовлетвореността от живота на българите е била 5,4.

Като цяло нивото на задоволство от живота на жените е малко по-ниско от това на мъжете – 7,2 и 7,1 пункта. Спрямо 2018 г. нивото на задоволство от живота на мъжете и жените на ниво ЕС е намаляло с по 0,2 пункта. Източник: Евростат Източник: Евростат

Данните показват още две тенденции. Задоволството от живота последователно намалява с напредването на възрастта и се повишава с нарастването на нивото на образование. Това означава, че колкото по-високо е образованието на хората, толкова по-доволни са те от живота, но колкото повече остаряват, толкова по-неудовлетворени се чувстват. Второто обаче не е валидно за всички страни членки.

По отношение на възрастта задоволството от живота е оценено на 7,5 за най-младото поколение от 16 до 29-годишна възраст, на 7,2 за хората над 16 години и на 6,9 за тези над 65 години. В тези три възрастови групи задоволството от живота също е намаляло в сравнение с 2018 г., но най-младото поколение регистрира най-големия спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 14.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още