IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов: Цените на храните спират да се покачват

След 29% поскъпване пазарът е стигнал точката на насищане, казва председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата

12:17 | 08.12.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пазарът е стигнал точката на насищане и цените на храните спират да се покачват. Това каза председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

„От средата на 2021 г. сме в ситуация на постоянно поскъпване. Пикът беше достигнат в края на ноември. От 12-13 дни пазарът намери своето равновесие, тук е точката на насищане. Пазарът се успокои, няма я истерията, която наблюдавахме", каза той.

Гостът препоръча на потребителите добре да се информират за ценовите равнища на едро и да правят своите покупки добре обмислено. Апелът е всеки да види качествените параметри и да избира български продукти.

Над 29% е поскъпването на цялата потребителска кошница. „Този процент е индикация, че пазарът ни сработи добре. Много е важно да видим равновесие в пазара на енергийните ресурси, най-малкото да има предвидимост“, посочи Иванов. 

Той отбеляза, че най-рязко се е повишила цената на кашкавала и сиренето, а според него това е закономерно, тъй като най-много са пострадали от инфлацията производителите на млечни продукти. По думите му свинското е продуктът с най-малък марж в цената.

В момента няма състояние, което да предполага да изпаднем в продоволствена криза. Страхът не е добър съветник за пазара, категоричен е председателят на държавната комисия.

„Има проблем, когато се прави съпоставка между изоставащите доходи - там се създава напрежение и паника. Като потребители не трябва да субсидираме некоректни търговски практики. И покрай празниците няма да видим резки движения, доста промоционални етикети се появяват", подчерта Иванов.

"Някои хора се презапасяват с продукти, купуват се повече ненужни неща. Така се субсидират некоректни търговски практики. В момента има състояние на свръхпредлагане от всичко. Фирмите реализираха добър износ. По-добър регулатор от това няма", каза още Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още