IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да премине през изгубено десетилетие, предупреди британският бизнес

Следващата година икономиката на страната ще се свие с 0,4%, прогнозират от Конфедерацията на бизнес индустрията

15:21 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Великобритания е напът да се свие с 0,4% следващата година, докато инфлацията остава висока, а компаниите забавят своите инвестиции, с мрачни последици за дългосрочния растеж, прогнозира британската Конфедерация на бизнес индустрията (CBI) в понеделник, цитирана от Ройтерс.

"Великобритания е в стагфлация - с растяща инфлация, отрицателен растеж, намаляваща производителност и бизнес инвестиции. Фирмите първо виждат възможностите за растеж, но... насрещният вятър ги кара да сложат на пауза инвестирането през 2023 г.", коментира главният директор на CBI Тони Данкър.

Сегашните прогнози са значително понижение спрямо последните оценки на организацията през юни, когато имаше очаквания за растеж от 1% през 2023 г. От CBI не очакват брутният вътрешен продукт (БВП) да се върне към предпандемичните си нива преди средата на 2024 г.

Обединеното кралство понесе силен удар от поскъпването на природния газ вследствие на войната в Украйна, както и незавършеното възстановяване на пазара на труда след пандемията от коронавирус. Фактор са и устойчиво слабите инвестиции и производителност.

Безработицата ще се увеличи до връх от 5% в края на 2023 г. и началото на 2024 г., прогнозира още CBI. За сравнение - в момента нивото на безработица е 3,6%.

Последните данни показаха, че инфлацията в страната е достигнала 41-годишен връх от 11,1% през октомври, като от CBI очакват, че тя бавно ще се забави. Догодина инфлацията ще е средно 6,7%, а през 2024 г. - 2,9%.

Прогнозите на CBI за БВП са по-малко мрачни от държавните, като миналия месец оценките бяха за спад от 1,4% през 2023 г. Те обаче са в съответствие с тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която очаква Великобритания да бъде най-слабо представящата се европейска икономика догодина, ако се изключи Русия.

CBI прогнозира, че в края на 2024 г. бизнес инвестициите ще бъдат с 9% под предпандемичните си нива, а производителността на един работник - с 2% по-ниска.

За да се избегне това, от конфедерацията призовават правителството да направи системата за работна виза след Brexit по-гъвкава, да даде повече данъчни стимули за инвестиции и да сложи край на това, което вижда като забрана за изграждане на вятърни турбини на сушата.

"Ще видим изгубено десетилетие (феномен, чийто произход се свързва с бавния икономически растеж на Япония от 90-те години на миналия век - бел. ред.) на растеж, ако не се предприемат мерки. БВП е просто мултипликатор на два фактора: хората и тяхната производителност. Но нямаме хората, от които се нуждаем, нито производителността", коментира Данкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още