IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждащото се търсене свива фабричната активност в Европа и Азия

Азиатските производители се готвят за по-нататъшно понижение на разходите на клиентите от САЩ и Европа, където инфлацията притиска бизнеса

13:07 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените съоръжения в Европа и Азия се сблъскват с трудности през ноември заради отслабването на глобалното търсене на фона на нажежената инфлация и агресивната парична политика на централните банки на развитите икономики, съобщава Bloomberg.

Нови проучвания на S&P Global подчертават свиващата се фабрична активност в тези региони и влошената икономическа перспектива. Азиатските производители се готвят за по-нататъшно понижение на разходите на клиентите от САЩ и Европа, където инфлацията притиска бизнеса и домакинствата.

Спадът на активността в еврозоната обаче се забавя, което показва, че очакваната рецесия може да се окаже по-плитка от първоначалните очаквания.

По-слабото търсене помага за облекчаването на натиска върху разходите, свързани с логистичните проблеми.

„Очакванията за бъдещото производство се повишиха леко поради подобрените сигнали за веригата на доставки и енергийния пазар, като последните са подкрепени от по-топлото от обичайното есенно време“, посочва икономистът на S&P Global Крис Уилямсън. „Но доверието остава близо до най-ниските си нива, наблюдавани през последното десетилетие“, добавя той.

Производствената активност в Европа и Азиа се свива през ноември. Източник: S&P Global Производствената активност в Европа и Азиа се свива през ноември. Източник: S&P Global

Глобалната икономика се охлажда в резултат на скока на цените и несигурността, подклаждана от войната на Русия в Украйна. Централните банки, междувременно, продължават да действат агресивно, за да овладеят инфлацията, което свива покупателната способност.

Въпреки че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната се повиши до 47,1 пункта спрямо 46,4 пункта през предходния месец, той остава под границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването. Германия, Нидерландия и Испания записаха най-лошите резултати в това отношение.

Най-рязко влошаване в Азия регистрира Виетнам. Неговият PMI индекс падна до 47,4 пункта през ноември от 50,6 пункта за октомври – като за първи от над година насам показателят пада под ниво от 50 пункта.

В Япония показателят падна под този праг за първи път от почти две години. Тайван и Южна Корея също регистрират забавяне, тъй като местните производители ограничиха покупките и запасите на фона на по-слабото отвъдгранично търсене.

Инфлациата в еврозоната остава много над целта. Източник: S&P Global/Евростат Инфлациата в еврозоната остава много над целта. Източник: S&P Global/Евростат

Спадът на производството в Тайван – където PMI се повиши леко спрямо октомври, но все още остава в зоната на свиване при ниво от 41,6 пункта – „подчертава най-слабото представяне на сектора от световната финансова криза през 2009 г.“, коментира Анабел Фидес от S&P Global Market Intelligence.

Според нея фирмите „не очакват нещата да се подобрят скоро“, въз основа на „невероятно лоша“ 12-месечна перспектива. „Все по-предизвикателната глобална икономическа среда“ на инфлационен натиск и затягане на финансовите условия „се очаква да ограничи представянето през идните месеци“.

В Китай показателят за производствената активност, публикуван съвместно от Caixin и S&P Global в четвъртък, достигна 49,4 пункта през ноември, оставайки под границата от 50 пункта за четвърти пореден месец.

Въздействието на анти-Covid мерките  Китай и свързаните с тях прекъсвания са очевидни. Компаниите намалиха покупателната активност и съкратиха допълнително персонала, тъй като фабричното производство спадна с по-бърз темп, отколкото през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още