IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът подкрепи провеждането на Денят на жената предприемач

Събитието, реализирано за четвърти път у нас, обедини на едно място предприемачи и каузи

09:30 | 29.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Асоциация на жените предприемачи Селена
Снимка: Асоциация на жените предприемачи Селена

Денят на жената предприемач 2022 се състоя на 24 ноември в Гранд Хотел Милениум София под надслов „Жената в различните ѝ роли“. Международният ден на жената предприемач се чества в цял свят, като празникът се отбелязва от 2013 г. в 144 държави и 65 университета. Лицензът и правата за провеждане на това събитие в България са предоставени на Асоциацията на жените предприемачи „Селена”, която стана на 15 години през 2022 г.

Тазгодишното издание имаше за цел да покаже колко многолика е всяка жена и колко много роли изпълнява както в личния си живот, така и в професионален план. Благодарение на събитието, стотици предприемачи и представители на бизнеса създадоха нови контакти и обмениха опит и идеи. Събитието се превърна в своеобразен форум за бъдещи партньорства в страната и чужбина.

Президентът на България Румен Радев изпрати на организаторите специален поздравителен адрес, за да подкрепи реализирането на това събитие в България. „Впечатлен съм от провеждането на този форум, защото събития, посветени на предприемачството и професионалната реализация на жените, носят висока добавена стойност, давайки възможност за създаване на нови бизнес контакти и обмяна на опит. Впечатлен съм от окуражаващата атмосфера, която днешното събитие създава и насърчава българските жени да инвестират в своето личностно и професионално развитие. Вашите усилия, талант и енергия да съвместявате своите служебни задължения с лични ангажименти, с отглеждането на възпитанието на бъдещото поколение заслужават адмирации. Българската държава е богата на човешки капитал, който може да доведе страната ни до нови върхове, но за целта трябва да бъдат обединени усилията на всички отговорни институции за създаването на благоприятна бизнес среда. Пожелавам успех на форума и нови професионални достижения на всички дами в българския бизнес” бяха сред думите, отправени от президента към жените предприемачи.

Важна и неизменна част от събитието бяха три благотворителни каузи. „Бизнесът е този, който е добре да помага на нуждаещите се и да дава пример на хората как да подкрепят повече социални каузи”, каза Десислава Авджиева, заместник-председател на Асоциацията и организатор на събитието.

Фондация „Emprove” представи своята кауза, която оказва помощ на жените жертва на домашно насилие да се адаптират и продължат напред с живота си пълноценно. Втората фондация, която хората на мероприятието подкрепиха, беше „За нашите деца". Организацията създава по-добри условия и възможности за развитие на щастливо детство на деца в България, лишени от родителски грижи или със специални нужди. Третата кауза, която е под агидата на фондация „Предай нататък“, е свързана със събиране на средства за празнични обеди и вечери в 13 дома за възрастни хора в страната.

„Изключително сме доволни, че създадохме среда, в която както дамите, така и мъжете, успяха да получат много нови ценни знания. Много бизнеси поставиха основите на редица потенциални партньорства. Това беше и една от основните цели на събитието”, изказаха радостта си Славянка Стойкова, която е посланик на Денят на жената предприемач и председател на Асоциацията на жените предприемачи в България, и Десислава Авджиева, продуктов мениджър и идеен организатор на събитието.

Денят на жената предприемач беше с богата програма, разделена на дневна и вечерна част. От 9 до 17.50 часа гостите имаха възможност да се включат в 5 обучителни класа с различни специалисти, които споделиха своя опит и съвети за бизнес аспекти като синергия между личен и корпоративен бранд, личен стил и визуален имидж, емоционална интелигентност в бизнеса и баланс в живота, презентационни умения и дигитализация на бизнеса. По време на цялото събитие се състоя и бизнес изложение с над 30 компании, което беше с безплатен вход.

С цел създаване на повече бизнес контакти и интерактивен нетуъркинг организаторите създадоха специална платформа, която дава възможност на хора, взели участие в събитието, да си запазят среща с желан от тях събеседник. Платформата ще може да бъде достъпна 7 дни след Денят на жената предприемач за всички, които искат да създадат нови бизнес познанства.

Във вечерната програма бяха включени коктейл; премиера на мини мултимедиен спектакъл, свързан с дилемата на жената между „трябва и искам”; музикални изпълнения на талантливи деца от единствената гимназия за сценични изкуства в България; международен дискусионен панел с тема: „Как да развивам успешно бизнеса си в България и как да разширя дейността си в международен план?“. В дискусията взеха участие доказани в своята област български експерти - Славянка Стойкова, д-р Иванка Шалапатова, Елена Радева, Боряна Туджарова, Георги Първанов и чуждестранни специалисти - Михаела Ралука Тудор, председател на Европейската асоциация на жените за Румъния и България, и Джузепе Ди Бенедето, основател на най-значимата международна общност в България с над 50 хил. членове.

Съоснователят на фондация „Предай нататък” Ваня Ананиева, допринесе за кулминацията на вечерта чрез специално създадена за събитието escape игра, която предизвика участниците да тестват 5-те си сетива. В своя завършек играта показа различни човешки съдби и успя да провокира гостите на събитието да помогнат на хора в нужда.

Организаторите обявиха и датата на петото юбилейно издание на „Денят на жената предприемач”, а именно - 19 ноември 2023 година.

Повече информация за международното събитие можете да намерите на официалната страница на инициативата: Women's Entrepreneurship Day

Официален уебсайт за България

Facebook страница за България

Instagram профил за България

Последна актуализация: 18:37 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Финанси виж още