IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция се върна на 14-годишното си дъно

Заетостта в страната e достигнаla исторически връх през третото тримесечие

15:34 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата във Франция се върна на най-ниското си ниво от 14 години насам през третото тримесечие, показа официалната статистика във вторник, пише Ройтерс.

Данните може да са добре дошли за правителството, докато битката с инфлацията продължава.

Безработицата във Франция е намаляла от 7,4% до 7,3% през третото тримесечие. Така показателят се е запазил на равнището между 7,3-,7,4%, което е водещо от последното тримесечие на миналата година.

Резултатът е в съответствие с очакванията на 12 икономисти, анкетирани от медията, като е на същото ниво с това от първите три месеца на годината - най-ниското от периода април-юни 2008 г., ако се изключат аномалиите по време на пандемичните години.

Безработицата в европейската страна намаля от отчетените 9,5%, когато президентът Еманюел Макрон пое поста си през 2017 г. Той бе преизбран за втори мандат миналия май, въпреки че не успя да си осигури мнозинство в парламента през юни.

Според данните нивото на заетост - отразяващо делът на работната сила, която е ангажирана в трудова дейност - е нараснала от 68% до 68,3%, което е най-високото ниво, откакто се води статистика от 1975 г.

Що се отнася до младежката безработица, през третото тримесечие тя е нараснала от 18% до 18,3% спрямо предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още