IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хънт: Великобритания трябва да повиши данъците и да намали разходите

Страната все още се опитва да си възвърне доверието на пазарите

15:26 | 13.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви в неделя, че планира данъчни повишения и намаление на правителствените разходи, пише Ройтерс, докато страната се опитва да поправи състоянието на своите публични финанси и да си възвърне доверието на пазарите.

Според Хънт обаче на по-бедните домакинства трябва да им бъде спестена подобна "болка", а намалението на публичните услуги трябва да е балансирано.

Предстои в четвъртък (17 ноември) Великобритания да обяви своя проектобюджет за догодина, като Хънт подчерта, че не желае да влошава очакваната рецесия, но ще трябва да покаже, че може да намали бюджетния дефицит, който нарасна след пандемията и руската инвазия в Украйна.

"Не искаме да правим неща, които биха могли да влошат рецесията", каза Хънт. "От друга страна, ако не направим нищо, ако не покажем, че сме сериозни за намаляването на дълга ни... лихвите ще се повишат и ще има рецесия, която ще е по-лоша", допълни финансовият министър на страната.

В края на септември предишният премиер Лиз Тръс обяви план в подкрепа на икономиката, включващ данъчни промени, който разбуни духовете на пазарите и предизвика отлив от британски облигации. Събитията доведоха до оставката на Тръс и до назначаването на Риши Сунак - бивш финансов министър - за министър-председател.

Сунак, заедно с Хънт, вече предупредиха, че предстои да вземат трудни решения и че "всички ще трябва да плащат малко по-високи данъци". "Ще помолим всички да направят саможертви, но... трябва да осъзнаем, че това е, което можем да искаме от хората  с най-ниски доходи", допълни Хънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още