IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на желязната руда подкрепи ръста на търговския излишък на Австралия

Страната е и голям износител на суровини като пшеница, които също поскъпнаха насред войната в Украйна

11:42 | 03.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският излишък на Австралия се разшири през септември, подкрепен от ръст в износа, предизвикан от поскъпването на желязната руда, металите и енергията, пише Bloomberg.

Излишъкът на страната е достигнал 12,4 млрд. австралийски долара (7,8 млрд. щатски долара), след като през август той бе 8,3 млрд. австралийски долара. За сравнение – очакванията на икономистите бяха за ниво от 8,8 млрд. австралийски долара. Износът е нараснал със 7 на сто, докато вносът е останал почти без промяна, показват още данните на австралийската статистическа служба.

От 4,5 години насам Австралия записва месечни излишъци, подкрепени от продажбите на желязна руда и природен газ. Страната е и голям износител на суровини като пшеница, които също поскъпнаха насред войната в Украйна, която попречи на Киев да изнася своята продукция.

Повишението подобри перспективите за бюджета на Канбера, като позициите по дълга и дефицита на страната са сред най-добрите в развития свят. Финансовият министър Джим Чейлмърс обаче предупреди, че икономиката на може да разчита и занапред на този износ и прогнозира, че фискалното състояние на страната ще се влоши в следващите години.

Днешната статистика показа още, че стойността на металните руди и минералите, включващи желязната руда, е нараснала с 8,7% през септември спрямо месец по-рано. Другите минерални горива са поскъпнали с 19,5 на сто. Страната изнася и пшеница, като цената на земеделските стоки се е повишила с 2,8% на месечна база през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още