IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия ускориха растежа си през септември

Основен фактор за резултата е имало поскъпването на суровините и междинните продукти

11:37 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствените цени в Германия са ускорили растежа си през септември, основна тежест за което е имало поскъпването на суровините и междинните продукти, пише Ройтерс.

Цените на производител са се покачили с 19,9% на годишна база през септември, докато месечното увеличение е било в размер на 1,6 на сто. За сравнение - през август годишното повишение е било 18,9%, а това на месечна база - 0,1%, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis).

По-рано през седмицата стана ясно, че потребителската инфлация в Германия е останала над равнището от 7% за седми пореден месец през септември, равнявайки се на 10%. Водещ фактор за резултата е останало поскъпването на енергията, като немалък принос има и покачването на цените на храните.

Според статистиката на Destatis енергийните продукти са поскъпнали с 43,9% за година през миналия месец, като енергията за домакинствата е станала с 51,8% по-скъпа. Цената на природния газ е била с 95,1% по-висока, а тази на мазута се е увеличила двойно със 108,4%. Електроенергията е била с 21% по-скъпа.

Поскъпването при храните е било в размер на 18,7% спрямо септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още