IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК намали прогнозата за търсенето на петрол в света през 2022 и 2023 г.

Картелът обоснова очакванията си със забавянето на световната икономика и високата инфлация

19:04 | 12.10.22 г.
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

ОПЕК понижи прогнозата си за ръста на търсенето на петрол в света за 2022 г. за четвърти път от април насам и също така сви очакванията си за следващата година заради забавянето на икономиките, връщането на ограничителните мерки заради COVID-19 в Китай и високата инфлация, предава Ройтерс.

Търсенето на петрол ще нарасне с 2,64 млн. барела дневно, или 2,7%, през 2022 г., съобщи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в месечен доклад. Това е понижение с 460 хил. барела дневно спрямо предишната прогноза.

„Световната икономика навлиза в период на повишена несигурност и растящи предизвикателства на фона на запазващи се високи нива на инфлацията, затягане на паричната политика от големите централни банки, високи нива на държавния дълг в много региони, както и продължаващи проблеми с предлагането“, отбелязва ОПЕК.

По-слабите очаквания за търсенето са допълнителен мотив за хода на ОПЕК и съюзниците ѝ от миналата седмица да направят най-голямото си понижение на добива от 2020 г., за да подкрепят пазара. САЩ критикуваха решението.

Дори след понижаването на прогнозите ОПЕК все пак очаква ръстът на търсенето да бъде по-силен тази и следващата година в сравнение с предвижданията на Международната агенция за енергия (МАЕ), която ще публикува новите си прогнози в четвъртък.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол догодина ще нарасне с 2,34 млн. барела дневно, с 360 хил. барела дневно по-малко спрямо предишната прогноза до 102,2 млн. барела на ден. ОПЕК все пак очаква търсенето през 2023 г. да надхвърли нивата преди пандемията от 2019 г.

ОПЕК понижи прогнозата си за ръста на световната икономика през 2022 г. до 2,7% спрямо 3,1 на сто и сви цифрите за следващата година до 2,5%, като заяви, че има потенциал за още по-голямо отслабване.

„Все още има големи рискове за понижаване“, отбелязва ОПЕК и допълва, че съществува ограничен потенциал за растеж от фактори като фискалните мерки в ЕС и Китай и разрешаване на войната в Украйна.

Цените на петрола, които намаляха в отговор на опасенията за икономиката, се понижиха след публикуването на доклада под прага от 94 долара за барел.

Ръст на предлагането

В по-голямата част от годината ОПЕК+ повишаваше добива си на петрол, за да компенсира рекордните съкращения, които бяха задействани през 2020 г., когато пандемията намали търсенето.

Решението на групата за септември беше за увеличение на целта му за производството със 100 хил. барела дневно, от които около 64 хил. барела дневно трябваше да дойдат от десетте участващи страни от ОПЕК.

Докладът показва, че добивът на ОПЕК е нараснал със 146 хил. барела дневно до 29,77 млн. барела дневно през септември, главно благодарение на Саудитска Арабия и Нигерия.

Но ОПЕК продължава да добива по-малко от посоченото в споразумението на ОПЕК+ заради недостатъчни инвестиции в петролни находища от някои страни членки.

Картелът очаква световното търсене на суров петрол да достигне средно 29,4 млн. барела дневно догодина, с 300 хил. барела дневно по-малко спрямо миналия месец, и предвижда излишък от 370 хил. барела дневно, ако производството продължи с темпа от септември, а други неща се останат същите.

Въпреки това договореното миналата седмица съкращаване на добива от ОПЕК+ важи за цялата 2023 г. и е много по-голямо на ниво от 2 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още