IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Съкращаването на петролния добив от ОПЕК е лошо за световната икономика

Американският финансов министър критикува съюзниците, че са бавни в изпращането на финансова помощ за Украйна

14:52 | 09.10.22 г. 2
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че намаляването на петролния добив от ОПЕК+ „не помага и е неразумно“ за световната икономика, особено за нововъзникващите пазари, които вече са подложени на натиск от високите цени на енергията, пише Financial Times.

Администрацията на Байдън критикува остро решението от тази седмица на петролния картел, подкрепено от Саудитска Арабия и Русия. Той предприе стъпката въпреки натиска на САЩ за намаляване на цените на петрола.

„Мисля, че решението на ОПЕК не помага и е неразумно, не е сигурно как ще се отрази това, но със сигурност на мен не ми изглежда уместно заради обстоятелствата, пред които сме изправени“, коментира Йелън. „Много сме разтревожени за развиващите се страни и проблемите, пред които са изправени“, допълни тя.

Йелън говори преди годишните заседание на МВФ и Световната банка във Вашингтон следващата седмица, които ще бъдат доминирани от обсъжданията на високата инфлация и цените на суровините, последиците от рязкото затягане на паричната политика от много централни банки и икономическите и финансови последици от войната в Украйна.

„Мисля, че ще обменим мнения дали страните ни отговарят на тези проблеми и ще се опитаме да решим дали колективната ни реакция помага за нещо смислено и най-доброто, което можем да направим в трудната обстановка“, отбеляза Йелън.

САЩ се надяват да използват срещите, за да накарат европейските страни да предоставят икономическа помощ на Украйна много по-бързо на фона на нарастващите притеснения във Вашингтон, че някои от съюзниците им изостават в изпълнението на обещанията си да помогнат на Киев финансово.

„Много страни обещават значителна икономическа помощ, но просто не са я предоставили. Темпът на прехвърляне на средства на Украйна е твърде бавен. Има ангажименти, но парите трябва да бъдат изпратени“, заяви Йелън и допълни, че САЩ са отпуснали грантове от 8,5 млрд. долара за Украйна, а други 4,5 млрд. долара тъкмо са били одобрени от Конгреса.

„Искаме да видим и други страни да изпълнят обещанията, които са дали. Много е важно средствата да достигнат до Украйна възможно най-бързо“, допълни тя.

Във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че ЕС се стреми да ускори изплащането на средствата на Украйна и ще „работи усилено“ със страните членки за деблокиране на последните 3 млрд. евро от пакета на стойност 9 млрд. евро, с който лидерите се ангажираха по-рано тази година.

Но той допълни, че е важно също да има „по-структурен и предсказуем финансов поток“ за Украйна догодина и че ЕС ще интегрира това в работата си по подготовката на бюджета си през 2023 г.

САЩ и Г-7 влизат в последен кръг от преговори за определяне на таван върху цената на руския петрол, за да лишат Москва от жизненоважни енергийни приходи, с които да финансира войната, но в същото време да запазят част от петролните потоци от страната по начин, предотвратяващ скок на цените в света.

„Намаляването на цените е нещо особено полезно за развиващите се страни, които страдат от високите цени на енергията“, каза Йелън.

Но финансовият министър не уточни какви контрамерки може да предприемат САЩ в отговор на хода на ОПЕК, след като представители на Белия дом заявиха, че ще започнат консултации с Конгреса за възможни реакции.

„Президентът от много време е съсредоточен върху проучването на всички възможни варианти за намаляване на цените на петрола“, каза Йелън.

Тя вероятно ще трябва да отговори на някои притеснени на колегите си от цял свят за стойността на долара, който поскъпна силно спрямо много други валути в последните месеци, докато Федералният резерв повишава агресивно лихвените проценти. Но Йелън заяви, че ръстът на долара е стимулиран от икономическата реалност.

„Наблюдаваме значително поскъпване на долара, но мисля, че това се дължи основно на разликите в макроикономическите фундаменти, между страните. В случая на САЩ паричните потоци към активи-убежища реагират на геополитическото напрежение и разбира се, на различния темп на затягане на паричната политика“, посочи американският финансов министър.

Йелън отхвърли и притесненията за пазарни сътресения и воталитност от последните седмици.

„Наблюдаваме движенията на валутите и последиците от тях много внимателно. И продължаваме да смятаме, че пазарите функционират доста добре и като цяло се развиват уместно предвид основните различия между страни, политики и икономическо положение“, изтъкна тя.

Йелън отказа да коментира големите намаления на данъците във Великобритания, които предизвикаха сътресения на финансовите пазари преди Английската централна банка да се намеси извънредно, а премиерът Лиз Тръс да оттегли част от плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
andy
преди 1 година
ОПЕК показа среден пръст на САЩисаните. Те бавно, но сигурно излизат от тяхното влияние. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
onlythelonly
преди 1 година
Требе да друсне една седянка с Маргарет Тръс ,Мая Санду ,Сана Марин ,commission europ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още