IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бундесбанк очаква инфлация от 10% и рецесия за германската икономика

Експертите на регулатора очакват по-нататъшно повишаване на лихвените проценти

16:43 | 19.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Заради енергийната криза германската централна банка (Бундесбанк) очаква скорошен икономически спад и инфлация от около 10%. „Налице са все повече признаци на рецесия за германската икономика в смисъла на значителен, широкообхватен и продължителен спад на икономическото производство", обяви централната банка в месечния си доклад в понеделник.

Основната причина е енергийната криза след войната в Украйна. След минималния ръст от 0,1% през пролетта се очаква брутният вътрешен продукт да се свие донякъде през настоящото лятно тримесечие, пише Handelsblatt. 

„Като цяло икономическото производство вероятно ще намалее чувствително през четвъртото тримесечие", подчертават експертите на Бундесбанк. "Вероятно това ще важи и за първото тримесечие на следващата година“. Според регулатора перспективите са доста несигурни.

„Високата инфлация и несигурността по отношение на енергийните доставки и разходите за тях засягат не само газо- и енергийноинтензивната промишленост, нейния експортен бизнес и инвестиции". Частното потребление и зависимите от него доставчици на услуги също са засегнати.

Годишната инфлация в еврозоната достигна рекордно високо ниво от 9,1% през август и би трябвало да осигури по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). В Германия инфлацията достигна 7,9%. След изтичането на срока на валидност на билета за 9 евро (регионална мярка в Германия) и на отстъпката за бензин през септември може да се очаква допълнителен тласък на поскъпването, пишат икономистите на Бундесбанк.

„Това ще доведе до ново повишение на цените на енергията и услугите през настоящия месец и съответно до повишаване на инфлацията“. За разлика от това мерките, обявени в последния пакет от мерки за облекчаване на коалицията, например по отношение на таксата за газ или тавана на цените на електроенергията, вероятно няма да бъдат отразени в потребителските цени до началото на 2023 г. „Изводът е, че през следващите месеци инфлацията вероятно ще достигне двуцифрени стойности“. 

Според анализ на Бундесбанк германските банки до голяма степен са добре подготвени за неочаквано рязко повишаване на лихвените проценти. Според месечния доклад като цяло повечето кредитори ще претърпят само незначителни намаления на лихвените маржове в краткосрочен план. В средносрочен план обратът в лихвените проценти би трябвало да има забележимо положително въздействие върху лихвения марж на германските банки във всички области - също и поради факта, че повишаването на пазарните лихвени проценти вероятно ще се прехвърли само частично върху вложителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 19.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още