IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония записа най-големия си търговски дефицит в историята

Вносът на странатата се е увеличил с приблизително 50 на сто през август

11:43 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония записа през август най-големия си едномесечен търговски дефицит в историята, след като вносът е нараснал, подкрепен от поевтиняването на йената и високите разходи за енергия, подчертавайки уязвимостта на страната към външен ценови натиск, пише Ройтерс.

Вносът на страната се е покачил с приблизително 50% на годишна база през август, подсилен от нарасналите разходи за суров петрол, въглища и втечнен природен газ (LNG), с което търговският дефицит на Япония е достигнал 2,8173 трлн. йени (19,71 млрд. щатски долара) - най-високото равнище на показателя в историята.

Август е бил 13-ят пореден месец, в който страната е записала годишен дефицит, като той е надминал и очакванията за ниво от 2,3982 трлн. йени в анкета на медията. Ръстът на вноса също е бил над медианните пазарни прогнози за 46,7% повишение.

През август Япония записа най-големия си търговски дефицит в историята. Източник: Bloomberg L.P. През август Япония записа най-големия си търговски дефицит в историята. Източник: Bloomberg L.P.

"Вносът расте, докато цените на суровините продължиха да са високи, проблемите със снабдителните вериги се облекчиха, а износът се забавя", обясни Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin. "Разходите ще нараснат, ако вносът се покачва, без промяна в размера на световната икономика. Това ще доведе до внасянето на инфлация", предупреди икономистът.

Вносът на петрол от Обединените арабски емирства и на въглища и LNG от Австралия силно са подкрепили възходящото движение на общия внос на Япония.

Износът към Китай - най-големият търговски партньор на Япония - се е увеличил с 13,5% на стойност за година, подкрепен от доставките на моторни превозни срества, като хибридни автомобили.

Износът към САЩ е бил с 33,8% повече, също поради нарасналия брой доставки на моторни превозни средства и авточасти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още