IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Канада нарасна през август

Повечето от един от десет служители планира да напусне работното си място в следващата година

16:53 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Канада се е увеличила през август, докато заетостта е намаляла, включително сред младежите в страната, става ясно от данните на Канадската статистическа служба (Statistics Canada), публикувани в петък.

Заетостта в Канада е намаляла с 40 хил. души през август, в резултат на което безработицата се е покачила с 0,5 процентни пункта до 5,4%. За сравнение - през юни и юли безработицата е била на рекордно дъно от 4,9 на сто.

Сезонно изгладените данни за показателя - включващи лицата, които са искали да намерят работа, но не са търсили такава - показват също ръст от 0,5 процентни пункта до 7,3%.

Младежите - хората на възраст между 15 и 24 години - не са били изключение от общата тенденция, като най-силно са били засегнати жените. Заетостта при младежите е намаляла с 25 хил. души, докато тази при хората на възраст между 55 и 64 г. е записала спад от 34 хил. души. Почти без промяна е останала заетостта във възрастовата група 25 до 54 години.

Някои сектори обаче са отчели ръст в наетите служители. Секторът на професионалните, научните и техническите услуги е добавил нови 14 хил. работни места, а този на другите услуги - 15 хил. Същевременно тези повишения са били силно засенчени от спадовете, регистрирани в секторите на образователните услуги (50 хил. спад) и на строителството (28 хил. спад).

Картината е подобна и в публичния сектор, където служителите са били с 28 хил. по-малко.

През август повече от един от десет постоянни служители (11,9%) е планирал да напусне работата си в следващите 12 месеца, показват още данните на статистическата служба. Това е с 5,5 процентни пункта по-високо равнище спрямо отчетеното през януари.

Отделно е имало 307 хил. канадци, напуснали пазара на труда с цел пенсиониране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още