IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Турция достигна исторически връх през юли

За движението са спомогнали нарасналите разходи за енергия

12:20 | 29.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на Турция се наду до рекордно равнище през юли, подсилен от нарасналите разходи за енергия, пише Bloomberg.

Дефицитът на страната през миналия месец е достигнал 10,7 млрд. щатски долара, надминавайки медианните прогнози в анкета на медията за ниво от 10,6 млрд. долара. Това е било исторически най-високото ниво, откакто се води статистиката от 1984 г. насам.

В периода януари-юли дефицитът се е равнявал на 62,2 млрд. долара, което е със 143,7% повече спрямо същия период година по-рано.

Централните банкери в страната се опитват да подпомогнат растежа чрез ултраразхлабена парична политика, надявайки се, че евтините заеми ще намерят своя път към производителите и фирмите, ориентирани към износа.

Перспективите за търговския баланс на страната се влошиха след руската инвазия в Украйна, която значително оскъпи енергоносителите. Русия, ключов източник на суров петрол и природен газ, позволи на Турция да прави някои плащания в рубли, но детайлите за условията, договорени между двете страни, продължават да се пазят в тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още