IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабричното производство в САЩ расте през юли за първи път от три месеца

Повишената продукция при автомобилостроенето компенсира по-слабите данни в други сектори, сочи проучване на Федералния резерв

18:21 | 16.08.22 г.
Работник във фабрика за производство на метални изделия. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Работник във фабрика за производство на метални изделия. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производството в американските фабрики нараства през юли за първи път от три месеца, водено от ръста при изграждането на моторни превозни средства, компенсиращ по-слабите данни при други индустрии, съобщава Bloomberg.

Увеличението от 0,7% на фабричното производство следва ревизиран спад от 0,4% за юни, сочат данни на Федералния резерв. Общото промишлено производство, включващо миннодобивната индустрия и комуналните услуги, нараства с 0,6 на сто през миналия месец.

Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за ръст от 0,3% както на фабричното производство, така и на общата индустриална продукция.

Въпреки стабилизирането през миналия месец, производството се забавя и рискува да загуби още инерция, тъй като предприятията се борят с излишък от запаси и намаляване на вътрешното търсене на стоки. Последните проучвания за фабриките илюстрират отдръпване при поръчките, докато по-слабите експортни пазари на фона на силния щатски долар представляват още един насрещен вятър.

Фабричното производство в САЩ се възстановява през миналия месец. Източник: Federal Reserve Фабричното производство в САЩ се възстановява през миналия месец. Източник: Federal Reserve

Проучване на службата на Фед в Ню Йорк от понеделник показва, че производството в щата е претърпяло втория си най-голям месечен спад в историята, тъй като резервациите и доставките са се сринали. Новите регионални и федерални данни от следващата седмица ще помогнат да се хвърли повече светлина върху степента на оттегляне в индустрията.

Докладът за промишленото производство от вторник разкрива, че производството на моторни превозни средства расте с 6,6%, като това е най-голямото му увеличение за последните четири месеца. Отшумяването на част от недостига на компоненти, включително и на полупроводници, предоставя на автомобилните концерни възможност за увеличаване на производството.

С изключение на автомобилите фабричното производство се е увеличило с 0,3% след спада през предходните два месеца. И докато производството на метални изделия, изделия от дърво и аерокосмическо оборудване нараства през юли, производството на електрическо оборудване и уреди, основни метали и мебели се свива.

Производството на бизнес оборудване нараства с 0,6%, като това е първото му увеличение от три месеца насам. В рамките на производството на потребителски стоки, рязкото покачване на автомобилите успява да компенсира спадовете при домашната електроника, уредите и мебелите.

Докладът на Фед също показва, че активният фабричен капацитет е нараснал от 79,3% до 79,8 на сто.

Освен производството, комуналното производство спада с 0,8%. Миннодобивната продукция се увеличава с 0,7% - трети пореден месечен ръст. Добивът на петрол и газ отчита ръст от 3,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още