IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската индустрия очаква много заводи да свият производството заради сушата

Нивото на Рейн край Емерих, близо до границата с Нидерландия, спадна с нови 4 сантиметра и рисковете продължават да растат

14:43 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Много заводи в Германия ще трябва да намалят производството или дори да спрат работа заради сушата, която предизвика рекордно спадане на нивото на река Рейн. За това предупреди Федерацията на германската индустрия - BDI, цитирана от БТА по информация на Асошиейтед прес. Ниското ниво на реката пречи на нормалното транспортиране на стоки, посочват експертите.

Нивото на Рейн край Емерих, близо до границата с Нидерландия, спадна с нови 4 сантиметра и макар и все още дълбочината на реката по трасето за плаване да е около 2 метра рисковете постоянно растат.

"Продължаващата суша и ниското речно равнище заплашва сигурността на доставките за промишлеността", казва Холгер Льош, заместник-директор на BDI. По думите му прехвърлянето на товари от кораби на камиони и влакове не е възможно поради ограничен капацитет и липса на шофьори.

"Въпрос на време е предприятия от химическата и стоманодобивната промишленост да спрат работа, а строителни материали и петролни продукти да не могат да достигнат дестинациите си", посочи Льош. По думите му енергийните доставки са под въпрос, тъй като корабите, натоварени с въглища и петролни продукти, все по-трудно плават по Рейн.

Льош призова германските власти да вземат превантивни мерки, тъй като прогнозите сочат, че в бъдеще сушите като през това лято вероятно ще стават все по-сериозни и чести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още