IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да кандидатства за помощ за закупуване на апаратура и софтуер

Срокът за кандидатстване по процедурата изтича на 21 септември

10:58 | 23.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: : Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: : Qilai Shen/Bloomberg

Микро, малките и средни предприятия (МСП) в страната вече могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ по мярката „Технологична модернизация“ за закупуване на апаратура и софтуер за разработване на нови поточни линии и продукти, съобщи БТА.

Схемата е първата по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и ще се изпълнява от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа.

Чрез нея в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по програмата е 35 000 лв., докато максималният се определя на база големинат аи нуждите на кандидатите.

Ако става въпрос за микро фирми, те могат да заявят най-много 180 000 лв. Таванът за малките компании е 350 хил. лв., а за средните – 700 хил. лв. Със средствата могат да се купуват машини с автоматизирано управление, роботи или системи за дигитален контрол на процесите. Съфинансирането е до 50%.

Подаването на проектите ще става изцяло електронно чрез системата ИСУН 2020, а срокът за това е 21 септември (включително).

„Основната цел на процедурата е да се повиши ефективността на производствените процеси, да се постигне по-висока производителност, да се намалят разходите и да се оптимизира производствената верига чрез предоставяне на безвъзмездни средства на МСП“, коментира министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Процедурата е насочена предимно към производствени фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др.

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност.

Задължително условие е кандидатите да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г.

До края на годината по българския НПВУ се очаква да стартира още една процедура за подкрепа на производствените инвестиции – за изграждане на ВЕИ и съоръжения за съхранение на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още