IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политолог: При липсваща социална държава хората поставят въпроса за смисъла на ЕС

Нужен е нов фокус за политическа и икономическа интеграция, коментира Страхил Делийски

22:30 | 10.10.24 г.
Снимка: David Paul Morris / Bloomberg
Снимка: David Paul Morris / Bloomberg

Хората очакват конкретни политически действия за решаване на икономическите и социалните им въпроси – това е тенденция, която се забелязва от доста време. Този коментар в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи политологът Страхил Делийски.

„Когато въпросите за икономическата сигурност, социалната защита и блага като образование и здравеопазване се превърнат в ключови, това означава, че има проблем. Това е липсващата социална държава. Отсъствието ѝ вкарва гражданите в ситуация, в която имат потребност от политическа защита отвъд невидимата ръка на пазара“, посочи той. И добави, че сме свидетели на все по-голямо политизиране на тези проблеми.

Според политолога непрекъснато се отваря темата за смисъла на Европейския съюз, за неговото политическо единство и политическо обединение, което води след себе си идеята за солидарност. Той предупреди, че в противен случай ЕС може да избере да остане просто икономически съюз.

Делийски смята, че избирателите в Европа и България се вълнуват от отговорите, особено що се отнася до всекидневието им. Той припомни, че еврозоната е замислена като икономически инструмент, който трябва да доведе до политическа интеграция. „Това обаче не се случи. Напротив, забелязваме точно обратния процес. Нужен е нов фокус – трябва да се проучи как различните форми на политическа интеграция биха довели до икономическа интеграция, а не обратното“, е мнението на политолога.

По думите му Европейският парламент е фрагментиран, фрагментирани са и националните интереси в рамките на Европейския съюз. Като типичен пример той даде приемането на България в Шенген и специфичното отношение на Австрия.

„Фрагментация има и вътре в различните европейски общества, което поставя много предизвикателства и въпроси пред пътя, по който се развива ЕС, смята Делийски и подчерта, че в България, например, почти никой не коментира доклада на Марио Драги, документ, който ще е в основата на развитието на ЕС през следващите няколко години.

Политологът отбеляза, че този доклад поставя редица въпроси, които трябва да са обект на политическа дискусия, като партиите вместо да се чудят с какво да занимават публиката, могат да се фокусират върху проблемите, изложени в него. „България можеше да участва в политическото обсъждане на тези проблеми по време на тези избори, но за момента това не се случва“, отчете Делийски.

Ще продължат ли крайнодесните партии в Европа да печелят властта? Защо се налага внушението, че всички проблеми в ЕС са продукт на вражеска пропаганда? Увеличава ли се системното недоверие в политиците и институциите у нас? Какво е усещането, че политическите решения се вземат другаде, а не от хората, за които гласуваме?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и политика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още