IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са рисковете да се разрасне конфликтът в Демократична република Конго

Критичните минерали от африканската страна идват на цената на невъобразимо насилие, коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиечна република Конго

22:59 | 24.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Развитите северни икономики и Китай имат големи интереси в залежите и добива на критични минерали и метали от страни в Централна Африка. Търговията с Демократична република Конго пряко подкрепя въоръжени групи, участващи в широко разпространени нарушения на правата на човека, разпалвайки един от най-смъртоносните конфликти в света в източната част на африканската страна. За това предупреди в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, като се позова на нов доклад на ООН.

„Голям е потенциалът на интересите на някои развити страни. Липсата на тези критични материали и метали са много важни за икономическото им производство, от което се генерира държавният бюджет, и техният недостиг би предизвикал срив и национална и икономическа криза“, посочи тя.

Дечева отбеляза, че злато, калай и тантал, ключов минерал в електрониката, осигуряват не само икономиката, а често и националната сигурност, защото тези материали и метали служат за териториалната защита на съответните страни. „Няколко от страните в Централна Африка имат около 30% от установените и вече подготвени за експлоатация на залежи на критични материали, разкри експертът.

Според Румяна Дечева изводите в доклада на ООН са много притеснителни „от каквато и да е гледна точка“ – откъм анализа на противопоставянето на военните групировки, ситуацията на цивилното население, като "всичко има негативен знак". По думите ѝ няма лесно решение, защото конфликтът основно е между съседни страни, разделени от колониалните граници, определени от Берлинския конгрес, разделящи народности, култури, традиции, и една традиционна икономика, която с регламент на митници и граници много трудно може да преодолее.

„Възползвайки се от тази традиционна култура на много устойчив обмен, въоръжени групировки на територията, най-вече на източната част на Демократична република Конго създават невъзможност за местното население да живее. В този конфликт се заграбват земи, които са източник на редки метали и минерали, необходими на различните развити икономики“, обясни Дечева и обърна внимание, че конфликтът се подхранва от този нелегален износ и финансовия приток на пари от продажбите на суровините. И добави, че в доклада на ООН се посочва големият мащаб на насилие срещу цивилното население и пълен провал и нежелание на замесените да си сътрудничат за мир.

„Конфликтът се подхранва допълнително от междуетнически сблъсъци, особено по границите, и вече заплашва да се разшири. Има опасения, че част от ДР Конго – Северно и Южно Киво и Итури – може да бъде напълно отцепена, което да прекъсне потоците суровини към развитите икономики“, очясни експертът и подчерта, че това не се коментира от ООН.

Дечева съобщи за анализи на независими експерти, в които се посочват сценарии, според които да се откъснат част от ДР Конго и да я направят напълно неуправляема, което ще бъде заплаха за регионалната сигурност.

Колко са критичните суровини за ЕС, САЩ, Австралия, които са стратегически и свързани с военно-промишления комплекс? Защо в ЕС няма стратегия как да се работи със страните в Африка? Кое пречи на ДР Конго да се превърне от една от най-бедните африкански страни в богата?

Повече по темата може да научите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още