IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява сигнали за злоупотреба с власт от политици

В съобщението няма имена, а само инициали - като М.Г., Б.Б. и др., както и позиции на лицата, срещу които са подадени сигналите

17:10 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През изминалата седмица във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали, в които се твърди, че са извършени нарушения от политици и магистрати. По случаите са започнали проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура.

Това информират от държавното обвинение. В съобщението няма имена, а само инициали, както и позиции на лицата, срещу които са подадени сигналите.

Става дума за два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.

Сдружение е подало сигнал, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.

Има и сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор.

Гражданско сдружение подало сигнал с твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър, и др. лица.

От прокуратурата уточняват, че в зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

В друго прессъобщение прокуратурата обяви, че не бави т.нар. дело "Барселонагейт", а че по разследването се работи интензивно, а твърденията в обратна посока "имат за цел да затруднят и осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси". Уточнява се, че в Софийската градска прокуратура се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

Освен това във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка на изнесени от главния прокурор Иван Гешев миналия понеделник данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. За тези свои твърдения миналия петък обвинител номер едно е дал обяснения, а днес пък е направил същото пред прокурор от Софийската градска прокуратура по сигнал срещу него от заместника му Борислав Сарафов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още