IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваньов: Пазарите тотално игнорират фундаментите

Американските централни банкери проверяват пазарната реакция с изказванията си, защото Фед търси емоционално отношение с пазара, казва шефът на MK Brokers

12:27 | 27.06.21 г.
Ваньов: Пазарите тотално игнорират фундаментите



Борсовите участници като цяло не възприемат повишените рискови очаквания за икономиката от новия “Делта” вариант на коронавируса като негативни новини за акциите, а федералният резерв на САЩ изпробва настроенията на пазарите с разнопосочните си изявления за вдигането на лихвите, докато свободната ликвидност се отразява положително на цените на акции, криптовалути и суровини. Тези мнения застъпи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в предаването “Клуб Investor” на Bloomberg TV Bulgaria

В края на седмицата по-широкият щатски индекс S&P 500 счупи нов рекорд и изпрати най-добрата си седмица от февруари. Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 0,7 процента до 34 4354 пункта. По-широкият S&P 500 добави 0,3% до рекордно висок резултат от 4280 пункта. Финансовите акции се представиха най-добре с 1,3% ръст на секторния подиндекс. Индексът на технологичната борса Nasdaq изтри по-ранния ръст и приключи сесията с понижение от 0,1 на сто то 14 360 пункта. В същото време доходността по десетгодишните облигации нарасна с 4 базисни пункта до 1,52%. 

„Фундаментът е тотално откъснат. Всичко продължава да расте. Ако продължава ситуацията с огромни суми свободни пари в обръщение ще видим капитализации на компании над 3 трлн. долара в близко бъдеще”, каза Ваньов.

Той коментира и политиката на централните банки и по-специално на Федералния резерв на САЩ.

„Те проверяват пазарната реакция. Преди две седмици изненадаха пазарите със съобщението за две лихвени повишения до края на 2023 г. Пазарът прие нещата относително спокойно и след това Фед се върна назад и каза, че второто повишение не е сигурно“.

Фед е много по-зависим от начина как пазарите реагират на техните изказвания. „Като институция има много по-емоционално отношение с пазарите. Не търси технократското, както Европейската централна банка, а сантимент, който да се окажа положителен за икономиката“, поясни експертът.

Фед ще трябва да предприеме стъпки за намаляване на инфлацията, но те ще се случат през 2022 г., прогнозира Ваньов. Очакванията са поне до края на тази година нивата (на инфлацията, б. ред.) в САЩ и еврозоната да не тръгнат много нагоре и Фед показа, че не се притеснява от ситуацията, коментира той.

„В изказването на Федералния резерв за двойното повишение на лихвите имаше и момент на нормализиране на инфлационните очаквания. Анализатори и инвеститори си казаха – Фед са готови да действат – и се успокоиха. Видяхме изключително силен ръст на доходностите по ДКЦ, които дни по-късно бяха парирани от чувството, че няма нужда от такива нива, защото инфлацията ще бъде вкарана в релси”, каза Ваньов.

Цялото интервю вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Ad hoc виж още

Коментари

Финанси виж още