IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 май

08:28 | 22.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 май

Парламентът въведе вечерен час и за родители
в. Сега

Депутатите родиха поредния абсурд, с който въведоха вечерен час и за родителите. Според последните поправки в закона за закрила на детето родителите нямат право да бъдат в ресторант след 22 часа с наследниците си под 18 г., тъй като в нощните заведения е разрешено тютюнопушенето. Забраната важи, дори ако става дума за почивка на море или планина по време на ваканцията или пък празнуване на Нова година, например.

Забраната е доста странна, най-малкото защото българското законодателство прави разлика между малолетни и непълнолетни деца. Такова разделение има и в Семейния кодекс, и в Кодекса на труда, и в Наказателния кодекс. Така сега навършилите 16 г. могат да сключват брак, макар и с разрешение на съда, да работят с благословията на Главна инспекция на труда, но не могат да бъдат в ресторант след вечерния час. "Няма никаква правна логика едно семейство със 17-годишно дете да напуска заведение само защото е станало 22.00 часа", коментираха юристи.

Слагат номера на джетове и лодки
в. Стандарт

От тази година всички джетове, лодки и яхти ще бъдат регистрирани и ще имат номера. Целта е да се засили контролът за спазването на регламента и да се намалят инцидентите. Това съобщи вчера във Варна министърът на транспорта и съобщенията Александър Цветков. Той пристигна за откриването на най-голямото морско събитие - регатата "Тол шипс". Специална наредба гласи, че джетовете не могат да се движат на по-малко от 200 метра от брега. Пускането им ще бъде по специално определени коридори, за да не са "по главите на летовниците", уточни министърът. Контролът на водните атракциони ще се осъществява с катерите на Морска администрация, а глобите за физически лица са от 1000 до 3000 лева. Всички летовници могат да сигнализират за нарушения на тел. 112. Този сигнал веднага ще бъде предаден на Гранична полиция и на "Морска администрация", които ще пристигнат за минути на мястото на нарушението.

Взимат палатите на бедните съдии
в. Стандарт

Кметицата на Приморско Лиляна Димова се закани да даде под съд всички, които са получили неправомерно отстъпени права на строеж в морската община. Дамата ще поиска Темида да обяви за нищожни парафираните от предшественика й Димитър Димитров договори. Мотивът й е, че, макар и формално да е бил спазен законът с фиктивни адресни регистрации, облагодетелствалите се не са попадали в категория крайно нуждаещи се. Сделките ще бъдат атакувани с мотивите, че е заобиколен законът и че бившият градоначалник е учредявал права на строеж еднолично, без да е искал съгласие от общинския съвет. Димова уточни, че преди да даде под съд бедните с хотели, първо ще им даде време сами да се откажат от учредените им права на строеж. Тя посочи, че за всички добросъвестни хора, получили по този начин имоти, ще бъде внесено предложение в общинския съвет за гласуване за запазване на учредените им права.

Тръгва хайка за фалшиви инвалидни стикери
в. Новинар

От началото на юни Столичната община ще организира хайки от инспектори, които да проверяват дали стикерите за инвалиди са редовни, дали не са подправени и дали се ползват по предназначение. Според данните на общината само в столицата има издадени 8135 такива стикера. Проверките ще бъдат и за това, дали хората не си ги предоставят един на друг или даже препродават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още