IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 май

07:47 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 21 май

Здравната каса няма да сключва договор с всички болници
в. Дневник

Националната здравна карта, която трябва да каже от колко лечебни заведения, джипита и специалисти има нужда страната, ще стане задължителна. Това гласуваха депутатите от парламентарната здравна комисия при приемането на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения.

В картата ще бъде записан максималният брой болнични легла, които трябва да има даден регион, обясни председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов. Той допълни, че здравната каса вече няма да е задължена да сключва договор с всички лечебни заведения и медици, както е сега, а само с тези, които влизат в здравната карта. Болниците пък ще се пресяват с допълнителни изисквания - за 24-часово дежурство и за 2-ма специалисти за всяка клинична пътека.

Работодателите ще пускат служителите в принудителен неплатен отпуск
в. Дневник

Работодателите ще могат да изпращат служителите си за 60 дни в принудителен неплатен отпуск "при важни производствени причини". Това решиха депутатите от социалната комисия в парламента, приемайки предложените от правителството промени в Кодекса на труда (КТ).

"Това е антикризисна мярка, която ще важи само до края на 2010 г.", напомни министърът на труда Тотю Младенов. Той каза, че се надява депутатите да приемат измененията до края на юни, за да може те да влязат в сила от 1 юли. Предвижда се принудителният отпуск, както и работата при намалено работно време, да се зачитат за пълен стаж.

Данъчни четат с SMS касовите апарати
в. Стандарт

Данъчните ще четат с SMS данните от касовите апарати за оборотите на магазините. Това гласи проект на наредба за отчитане на продажбите, подготвена от Министерството на финансите.

Чрез изпращане на SMS данъчните ще дават задачи на касовия апарат - например да им върне данните за оборота на магазина през последните няколко часа. Например данъчен може да стои пред магазин с много клиенти, които пазаруват, да изпрати SMS и да поиска данните от касовия апарат. Ако се окаже, че за няколко часа не са отчетени продажби, явно се крият обороти.

Всички касови апарати ще трябва да бъдат свързани с Националната агенция за приходи, гласи наредбата.

Избират шефа на КФН за 6 години
в. Стандарт

Шест години ще бъде мандатът на председателя на Комисията за финансов надзор, решиха депутатите от бюджетната комисия, като гласуваха на второ четене промените в Закона за КФН. Тримата зам.-председатели на комисията ще имат мандати от съответно 5, 4 и 3 години.

Членовете на КФН ще трябва да имат висше икономическо образование със степен магистър и поне 5 години стаж в правото, финансите или други сектори, свързани с дейността на комисията. Парламентът ще избира председателя на КФН, а останалите членове ще бъдат избрани по негово предложение.

3 фирми се пребориха с държавата за парите си
в. Сега

Месец и половина след срока, в който премиерът Бойко Борисов обеща фирмите да си получат дължимото от държавата за свършената работа, схемата за разплащане най-после може да се каже, че е стартирала. Засега обаче само 3 фирми са успели да се преборят и да си получат дължимите 1.8 млн. лв.

И трите фирми са от строителния сектор, а техните заявления са били обработени от МРРБ, съобщи вчера министър Росен Плевнелиев. Според одобрения от правителството механизъм ББР ще изчисти вместо ведомствата държавните борчове към бизнеса, като използва 100 млн. лв. собствен ресурс и допълнителни 400 млн. лв. депозит от бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още