IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мислят се варианти за бъдещето на пунктовете за вторични суровини

Поради ръст в цената на отпадъчната хартия хората я предават в пунктовете, а оползотворяващи организации я изкупуват от там, за да изпълнят целите си

14:19 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мислят се варианти за бъдещето на пунктовете за вторични суровини

Обсъжда се дали пунктовете за вторични суровини да бъдат закрити или предоставени на организациите за оползотворяване на отпадъци. Това стана известно от коментари пред журналисти на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Имам силно възражение срещу съществуването на пунктовете по този начин, това са неугледни места, които съществуват и в гъсто населени райони, коментира Манева, цитирана от БТА. По думите й трябва да се преразгледат критериите, по които се дават разрешения за съществуването им и се определят местата, на които да бъдат организирани.

Според заместник-министъра един от обсъжданите варианти е пунктовете да бъдат закрити, а друг - да бъдат запазени като единици в бизнеса, но да се предоставят на рециклиращите организации, с което да се предотврати изкривяване на системата за разделно събиране на отпадъците.

Имаме сигнали от оползотворяващите организации, че силно се е повишила цената на отпадъчната хартия, много хора я изземват от съдовете за разделно събиране и я предават в пунктовете срещу заплащане, каза Манева. Налага се организациите които са инвестирали в съдовете и системата за разделно събиране, да изкупуват от пунктовете хартията, за да изпълнят целите си, което е абсурд, коментира тя.

По думите й до края на годината ще има изцяло нов Закон за управление на отпадъците, тъй като се налага прилагането на нова директива в тази област. Всички направления, за които сме констатирали проблеми, ще намерят решение в него, добави тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още