IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 май

08:04 | 19.05.10 г.
Преглед на печата за 19 май

МВФ призова кабинета да не разчита само на резерва
в. Сега

Експертите на МВФ посъветваха кабинета да не залага само на стопяване на фискалния резерв като единствен вариант за финансиране на бюджетния дефицит. "Добре е да се разгледат всички възможни варианти", препоръча вчера от фонда постоянният представител на фонда за България и Румъния Тони Либек.

Днес се очаква правителството да обяви идеите си за корекции в бюджета. Проектът за промяна мина през МС още миналата седмица, но така и не бе внесен в парламента.

100 общински имота откраднати с фалшив подпис на Борисов
в. Сега

Над 100 са общинските имоти в София, откраднати с фалшивия подпис на бившия кмет Бойко Борисов. Тези данни са изскочили от разследването срещу Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, което се води от края на 2008 г. Точно големият брой сделки са причина делото още да не е приключило. Градският прокурор Николай Кокинов обясни, че амбицията на обвинението е разследването да приключи до съдебната ваканция. Драшков се разследва заради апетитен терен, взет с фалшивия подпис на Борисов. Не е установено обаче кой е фалшифицирал парафа.

Съдът задължи ЧЕЗ да връща лихви на клиентите си
в. Сега

ЧЕЗ ще трябва да връща пари на всички клиенти, от които е събирала лихви при закъсняване на плащането на тока, по времето, когато компанията отчиташе електромерите на три месеца. Това произтича от решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), което е окончателно и не подлежи на обжалване. С него се потвърждава глобата от 250 000 лв., която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на ЧЕЗ преди повече от година.

Държавата вади кеш за инвеститори
в. Стандарт

Държавата ще отпуска безвъзмездна финансова помощ на инвеститори, които изпълняват приоритетни проекти у нас. Това гласят изменения в Правилника за насърчаване на инвестициите. Така например приоритетните инвеститори могат да получат до 50% от разходите за инвестиции в образование и научни изследвания, но не по-рано от третата година след стартиране на проекта или при изпълнение на 25% от инвестицията. Подобна схема се предвижда и за приоритетните инвеститори от промишлеността. Те могат да получат безвъзмездна помощ от държавата до 10% от стойността на инвестицията след третата година, или при 50% изпълнение на проекта.

Търговски вериги влизат в гарите
в. Стандарт

Известни търговски вериги може да влязат в големите гари в най-скоро време, каза за "Стандарт" Джоана Димитрова, директор "Финанси и държавна собственост" в НК "Железопътна инфраструктура". НКЖИ започнала да работи по идеята, след като "Билла" поискала да направи свой магазин на Централна гара София. Австрийската търговска верига си харесала площта, където в момента се намира колетната магазия. Гарите обикновено са в центъра на градовете. Затова интересът към гарите в София, Пловдив, Варна, Бургас, Горна Оряховица и Русе е голям, обясни Димитрова.

Ръководството на НКЖИ започна да се замисля относно възможностите за функциониране на различни търговски вериги, които са търсени от населението. Това е въпрос на стратегическо планиране за следващите 2 до 5 години.

БАН под обстрела на две ведомства
в. Новинар

Заради имотите си БАН е обект на проверка от две институции. По нареждане на образователния министър Сергей Игнатов Агенцията за финансова инспекция и екипи на Областната управа в София проверяват как академията стопанисва имотите си. По думите на областния управител Данаил Кирилов инспекцията е мотивирана от това държавата да провери как се стопанисват нейните имоти, които са отдадени за ползване на БАН. От академията обаче твърдят, че въпросните сгради са нейна собственост, а не на държавата. Кирилов заяви, че се прави и проверка заради опасността имотите да бъдат продадени. За два от проверените обекта – Института по металознание, за който известна верига магазини прояви инвеститорски интерес, и сградата на Археологическия музей е установено, че те са деактувани в полза на академията през 2005 г. Впоследствие е издаден констативен нотариален акт, което дава правото на БАН да продаде сградите.

20 инвеститори са се отказали от вложенията си в България
в. Дневник

20 инвеститориа, сертифицирани от Българската агенция за инвестиции (БАИ), са се отказали от реализацията на проектите си, съобщи Борислав Стефанов, изпълнителен директор на БАИ. По-голямата част от тях са за инвестиции в недвижими имоти, показва проверка на "Дневник". За тази година пък БАИ е издала само един сертификат за вятърен парк "Лозенец" в община Крушари, показва справка на страницата й в интернет.

Европарите за модерни болници - почти изгубени
в. Дневник

Болниците скоро няма да получат европейско финансиране, на което се надяваха за ново оборудване и ремонти. Причината е, че оценителната комисия е отхвърлила средносрочната рамкова инвестиционна програма на здравното министерство, защото е събрала по-малко от необходимия брой точки.

Ведомството кандидатстваше за безвъзмездно финансиране по оперативната програма "Регионално развитие" за общо 148 млн. лв. От тях 79.9 млн. трябваше да получат 20 големи лечебни заведения и с тях да се превърнат във високотехнологични болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още