IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

08:01 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 май

Хасковлия поема приватизацията
в. Стандарт

Един от мажоритарните кандидати на ГЕРБ ще бъде новият директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Бъдещият шеф на агенцията най-вероятно ще бъде икономистът и депутат от ГЕРБ Делян Добрев, научи "Стандарт". Способният 32-годишен експерт беше изборът на премиера Бойко Борисов за мажоритарен кандидат за депутат от Хасково. Добрев вчера отказа да коментира дали му е предлагано да поеме поста шеф на приватизацията. Но в парламента вече се води спор между депутатите дали Добрев може да бъде изтеглен и да оглави агенцията, след като е мажоритарно избран. Според някои депутати, ако икономистът напусне парламента, ще бъдат необходими нови избори в Хасково. Други обаче твърдят, че няма проблем кабинетът да гласува в сряда назначението на Делян Добрев за директор, тъй като като мажоритарен кандидат в парламента влезе и настоящият кмет на София и бивш министър на образованието Йорданка Фандъкова.

ДДС секира за всички фирми
в. Стандарт

Всички фирми ще плащат ДДС. Мислим и правим изчисления за преминаване на всички фирми към ДДС, това ще изчисти системата, каза на среща с бизнесмени във Видин вицепремиерът Симеон Дянков. Правят се разчети как да се променят структурите на НАП преди измененията в закона, допълни той. Сега задължени да плащат ДДС са само фирмите с оборот над 50 000 лв. годишно. Останалите се регистрират по ДДС по желание. Промяната ще засегне дребните фирми, които сега не плащат ДДС и пестят пари от счетоводство.

Цветанов: Митниците не се справят, както очаква държавата
в. Новинар

Митницата не е в състояние да направи това, което всъщност очаква държавата, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ. Говорим за недостатъчна събираемост, а не виждаме мерките, които се предприемат в тази насока. Заявил съм го категорично и пред премиера, казвал съм го и на Симеон Дянков, че в момента в митницата не е това, което се очаква, обясни Цветанов.

Той допълни, че от два дни Гранична полиция прави следмитнически контрол заради неуспеха в борбата с контрабандата с цигари. Ние можем да си свършим нашата работа, но ние не можем да осъществяваме функции и на други институции, каза Цветанов. Той допълни, че очаква "чисто политическо и чисто управленско" решение да бъде взето от премиера Бойко Борисов.

Спецкомисия ще бди и наказва за конфликт на интереси във властта
в. Сега

Управляващите ще създадат специален петчленен независим постоянно действащ орган, който ще разкрива конфликт на интереси във властта и ще санкционира за това. Това предвиждат промени в закона за конфликт на интереси, огласени от Министерството на правосъдието.

Предложения за членове на комисията ще могат да правят депутатите, президентът, Министерският съвет и Висшият съдебен съвет. Избора обаче ще прави парламентът с обикновено мнозинство. Мандатът на комисията ще е 5 години, като членовете й могат да бъдат преизбирани само за още един последователен мандат.

"Атомстройекспорт" ще съди България
в. Сега

Руската компания "Атомстройекспорт" се готви да заведе дело срещу България заради спирането на АЕЦ "Белене", писа вчера чешкото издание Е15.cz. По неофициална информация на изданието руската компания се свързала с американската адвокатска кантора Sidley Austin LLP, която да защитава интересите й по делото. "Не коментираме тази информация - нито потвърждаваме, нито я опровергаваме, каза пред "Сега" прессекретарят на "Атомстройекспорт" Олга Цельова. - Ние стриктно изпълняваме задълженията си по споразумението с българското правителство, което изтича през септември 2009 г., и продължаваме да извършваме пълния обем работа по проекта", допълни тя.

Трайков: Държавните дружества сами решават къде да сложат парите си
в. Дневник

Държавните компании сами решават къде да сложат парите си, а процесът се следи от Министерството на финансите, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Изказването му беше по повод на запитване на журналисти защо по-голяма част от парите на компаниите са съсредоточени в банки, които имат малък дял от депозитния пазар на частните клиенти.

Трайков не отговори какво ще стане с парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) след неговото закриване в началото на лятото. "С парите на БЕХ ще оперираме така, че да не застрашим стабилността на никоя банка", допълни министърът. В момента 95% от депозитите на дружеството се намират в "Корпоративна търговска банка" и възлизат на 76 426 593 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още