IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 май

08:01 | 15.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 май

Българите се съдят все по-масово
в. Дневник

Българите се съдят все повече и миналата година в съдилищата е имало 608 хил. дела, като магистратите са решавали средно на ден по 2000. Това показва статистиката за цялата страна, огласена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Той обясни, че увеличението на делата е с 12% в сравнение с 2008 г., като най-много както винаги са гражданските. Магистратите са решили 500 хил. случая, а това е с 15.5 на сто повече от предходната година, отчете Груев.

И държавни фирми искат да пълнят дупките по улиците в София
в. Дневник

Двадесет фирми и обединения са подали оферти за ремонт на улиците в София, съобщиха от общината. Срокът за подаването на документите за обществената поръчка изтече вчера, като предложенията ще бъдат отворени официално в понеделник.

Сред 20-те дружества с интерес да пълнят дупките по улиците в следващите четири години са и две държавни. Това са притежаваната от министерството на регионалното развитие фирма "Автомагистрали" и държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване", чийто собственик е министерството на транспорта. Оферти са подали и трите компании, които сега поддържат улиците - "ГБС инфраструктурно строителство", "Пътища и съоръжения" (собственост на "Елаците мед") и "Пътностроителна техника" (собственост на "Холдинг Пътища").

Приморско уреди "бедни" роднини на съдии с терени на първа линия
в. Сега

Станаха известни случаите на нови двама върховни съдии, чиито роднини са получили терени в Приморско като крайно нуждаещи се. Става дума за възрастната майка на Андрей Икономов и дъщерята на Панайот Генков, се твърди в доклад на специална комисия, която общинският съвет в градчето състави, за да разследва безразборното раздаване на общински площи в последните години, съобщи шефът на съвета Пламен Георгиев.

Генков и Икономов са съдии във Върховния административен съд. Името на Генков нашумя в началото на годината, когато няколко медии го обвиниха, че се срещал с Ангел Христов - единия от т.нар. братя Галеви. Висшият съдебен съвет обаче установи, че двамата са били в едно заведение, но не и на една маса и не се познават. Андрей Икономов пък председателстваше съдебните състави, които заличиха парк "Странджа" и местността Камчийски пясъци от списъците на защитените територии у нас. Дъщерята на Генков - Ваня, се е сдобила с право да строи върху 430 кв. м, за което е платила едва 1677 лв., се казва в доклада. Заповедта е подписана от бившия кмет на Приморско Димитър Димитров на 30 април 2004 г., когато Ваня е 18-годишна.

Топломерите скоро и под наем
в. Новинар

Топломерите по радиаторите и водомерите да не са собственост на абонатите, а на фирмите за топлинно счетоводство. Това предложение за поправки в закона за енергетиката внесе вчера в парламента депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. По думите на Николов така абонатите ще могат да сменят топломерите си по всяко време, да решават дали да ги купят на лизинг или да ги наемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още