IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 май

08:14 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 май

Само 130 болници ще оцелеят след здравната реформа
в. Дневник

Болници няма да се затварят, но ще има преструктуриране, обяви вчера здравният министър Анна-Мария Борисова. Тя обясни, че след реформата ще останат 130 болници за активно лечение (от общо 400), а останалите ще станат болници за долекуване, за продължително лечение и диагностични центрове. Решението кои лечебни заведения да се използват за долекуване ще бъде взето според наличните в тях специалисти.

Борисова обеща, че към болниците за долекуване ще бъде прехвърлен голям ресурс, но не уточни откъде ще дойдат парите. Зам. финансовият министър Владислав Горанов вече обяви, че пари за това не са предвидени в бюджета. Здравната каса в момента също не плаща клинични пътеки за долекуване.

Новата станция на метрото при ЦУМ ще се прави по по-скъп метод
в. Дневник

Новата станция от втория лъч на метрото при ЦУМ ще се прави по нов по-скъп метод, за да се запазят археологическите находки, намерени при строежа й. Това става ясно от отговор на кмета на София Йорданка Фандъкова на официално питане на общинския съветник от БСП Бойко Маринков за опазването на античните и средновековни находки. "Използването на по-скъп метод няма да оскъпи или забави строителството на метрото, а ще се направи вътрешно преразпределяне на средствата", каза кметът.

Новият проект за изграждането на метростанцията предвижда тя да се строи тунелно - под земята, за да не се налага преместването на разкопките. Първоначално от общината имаха намерение да извадят останките и след това да ги върнат обратно в спирката на подземната железница. Тъй като така има риск находките да бъдат разрушени, е избран новият метод.

София изселва ромите в бивши казарми
в. Сега

Столична община пак ще опита да разчисти ромските гета. Кметството преговаря с Министерството на отбраната за бивши казарми, където да бъдат настанени ромите от виетнамските общежития в кв. "Красна поляна" и от махалата "Баталова воденица" (кв. "Сердика"). "Оглеждаме 4-5 терена на бивши казарми с напълно изградена инфраструктура, ток, вода, където можем да настаним законно живеещите роми в двете гета", обясни шефът на комисията по обществен ред Ангел Джамбазки.

В "Баталова воденица" законно са настанени около 90 души, а във виетнамските общежития - около 2000. "Тях ще намерим къде да ги настаним, а всички останали, които живеят незаконно, трябва да се върнат, откъдето са дошли", каза Джамбазки.

Найлоновата торбичка по левче заради нова такса
в. Стандарт

Найлоновите торбички ще изчезнат от магазините. От 2011 г. търговските обекти ще трябва да продават трудно разградимите пликчета най-малко за 1 лев. Сега пликчетата струват 0,05 ст. и се дават безплатно. Министерството на околната среда и водите ще въведе висока екотакса "найлонова торбичка" за производителите и търговците, които ги разпространяват. Целта е за се ограничи използването на торбичките, които се разграждат с години и замърсяват природата. В допитване до гражданите на сайта на ековедомството 89% от гласувалите са за забрана на замърсяващата околната среда опаковка, използвана масово от магазините. Тоталната забрана на найлоновите пликчета е невъзможна заради евродирективата за свободно движение на товари и хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още