IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

$1,3 млрд. планира да инвестира Лукойл у нас “през следващите години“

До месец и половина ще бъдат затворени бензиностанциите, които нямат фискални апарати, припомни днес премиерът

15:27 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
$1,3 млрд. планира да инвестира Лукойл у нас “през следващите години“

„Лукойл Нефтохим Бургас“ възнамерява да инвестира 1,3 млрд. долара през следващите години, каза днес премиерът Бойко Борисов. Той беше на посещение днес в бургаската рафинерия, където заедно с президента на руската петролна компания Вагит Алекперов участваха в церемония по пускането в експлоатация на три нови инсталации.

По думите на Борисов това ще даде възможност горивата, които се произвеждат у нас, да бъдат изнасяни в съседни на България страни като Македония, Сърбия и Турция.

Алекперов допълни, цитиран от БТА, че така се полага началото на център за търговия на горива на дребно, където ще влязат и посочените три държави.

Премиерът посочи, че правителството подкрепя подобни инвеститори, които инвестират и реинвестират в страната и „работят за опазването на природата и екологията“.

От Лукойл информираха, че в завода ще бъде изградена инсталация „Хидрокретин“, в която ще се извършва 100%-на дълбочинна преработка на нефта.

Към днешна дата общият обем на инвестициите в модернизирането на завода в Бургас надхвърля 1 млрд. долара. Половината от тази сума е усвоена през последните две години.

Реконструирани са и са построени редица производствени обекти в предприятието, внедрена е автоматизирана съвременна система за управление на технологичния процес. В резултат на тези програми преработката на нефт стигнала до 76%, а производителността на труда е нараснала шест пъти, стана ясно по време на днешното събитие.

В рамките на пресконференцията в Бургас Бойко Борисов припомни, че се предвижда до месец и половина всички бензиностанции, които нямат фискални апарати да бъдат затворени. Това е една от взетите мерки за ограничаване на нерегламентираната продажба на горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още