IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 находища на минерални води преминават към общините от 2011 г.

Към момента се усвояват 34% от ресурсите на минерални води - изключителна държавна собственост

08:55 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
70 находища на минерални води преминават към общините от 2011 г.

Около 70 са находищата на минерални води - изключителна държавна собственост, които общините ще могат да ползват безвъзмездно от началото на следващата година. Това каза пред БТА Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Общият брой на находищата у нас е 102.

Отдаването е регламентирано в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за водите, който ще бъде разгледан днес на първо четене от парламентарната комисия по околната среда и водите.

Находищата, които отговарят на необходимите критерии за безвъзмездно отдаване на общините, ще бъдат определяни със списък всяка година. Към момента се усвояват около 34 на сто от ресурсите на минерални води - изключителна държавна собственост.

Общините ще заявяват до края на януари желанието си да ползват находищата от списъка, след което те ще им бъдат прехвърляни с разрешение на министъра на околната среда и водите. Оттам следват две възможности - едната е, ако няма издадено разрешително на находището, общинският съвет и кметът да определят тарифата или безвъзмездно да дадат за ползване минералната вода за срок до 25 години.

Ако обаче находището, което са взели, има издадено разрешително от държавни органи, то тогава те ползват тарифата на МС, като и в двата случая таксите се събират в общинския бюджет. Ако две години след като са получили находището, общините не го предоставят и не го използват, имат право отново да го върнат на държавата.

С промените в закона ще бъде приложена директивата за наводненията. До края на 2013 г. ще бъдат определени три зони в страната, в зависимост от степента на риск от наводнения, посочи Личев.

Законопроектът предвижда облекчаване и съкращаване на отделни разрешителни режими, регламентира правата, задълженията и финансирането на НИМХ и Института по океанология, посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още