IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 май

08:03 | 13.05.10 г.
Преглед на печата за 13 май

“Веолия” взема до юли “Софийска вода”
в. Стандарт

Френската компания "Веолия Вода" ще влезе в столичната фирма "Софийска вода" до края на юни, научи "Стандарт" от отлично информиран източник. Сделката е пред финализиране. Прехвърля се пакет активи на британската "Юнайтед ютилис", между които са делът й в "Софийска вода" и водната компания на град Талин. Френската компания е готова да изкупи и 19% дял на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която трябва да го освободи до края на годината. "Веолия Вода" вероятно ще преговаря със Столична община и за придобиване на нейния 23% дял.

Имотните заеми с ясна лихва
в. Стандарт

Ипотечните заеми да са подсигурени от внезапни промени в лихвите като потребителските. Законодателната мярка обмислят в ГЕРБ, заяви зам.-шефът на бюджетната комисия Стоян Мавродиев. "Ако се направят разумни предложения, може законово и банките да се задължат предварително да уведомяват клиентите си за налагана промяна на лихвения процент", заяви Мавродиев.

Ограниченията пред "зелените" централи се оказаха кухи
в. Сега

Готвената забрана вятърни и слънчеви централи да се строят върху плодородни земи излезе куха. Вчера в парламентарната комисия по земеделие стана ясно, че това ограничение, лансирано преди месеци от вече бившия зам. аграрен министър Преслав Борисов, се е пропукало още в Министерския съвет.

Министрите са гласували витиеват текст, който допълва забраната. Изречението, че такива централи не могат да се изграждат върху земи от първа до четвърта категория, е допълнено с фразата "освен ако земите попадат в "Националния план за енергия от ВЕИ". Този национален план ще представлява карта на България, на която са очертани райони, "подходящи" за зелени централи.

София е по-близо до контрол над Общинска банка
в. Сега

София е по-близо до връщане на контрола си над Общинска банка, където блокираща квота имат фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки. Столичното общинско дружество "Водоснабдяване и канализация" спечели на втора инстанция делото срещу продажбата през 2002 г. на 2.32% от акциите на банката. Това съобщиха от общината, но уточниха, "че е рано да се радваме".

Ако решението бъде потвърдено и от касационния съд, София ще придобие достатъчно акции, за да си възвърне мажоритарния дял в банката. Сега общината заедно със своите дружества притежава 70.54% от акциите на банката, а фирмите на Ковачки имат 25.5%.

Между 40 и 70 млн. евро по ИСПА ще изгорят
в. Дневник

Между 40 и 70 млн. евро ще изгуби България по програма ИСПА по проекта за модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски, който представи вчера изпълнението на ИСПА и оперативната програма "Транспорт" пред парламентарната комисия по европейските въпроси.

Причината за загубата на парите е, че проектът няма да може да бъде завършен до края на годината, когато изтича срокът за усвояване на средствата по ИСПА. Отделно се очакват загуби и за водни проекти, но министерството на околната среда още не е обявило колко.

Пловдив ще се разшири с 1200 декара
в. Дневник

В регулацията на Пловдив ще бъдат включени 1224 декара земя, две трети от които са земеделска от четвърта категория.

Днес Министерският съвет разреши да бъде проектиран подробен устройствен план и план за регулация и застрояване на два квартала на града - "Остромила" и "Беломорски", съобщи правителствената пресслужба.

КАТ вече прибира такса и от заведенията
в. Дневник

Собствениците на заведения с маси по тротоарите и градинките ще трябва да плащат още една годишна такса - 400 лв. Тя е за съгласуване с КАТ на план за разположението на масите и столовете. Без печат от Пътна полиция върху скицата заведенията не могат да получат разрешение от общините за разполагане на места навън.

Разпродават депутатски мерцедеси

в. Новинар

Депутатите може да се сбогуват с част от служебните си автомобили. За такъв вариант заговори председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Идеята на шефката на парламента е част от автопарка да се разпродаде, а за сметка на него да се закупят по-евтини автомобили, които да са на разположение на народните представители. На заседание на председателския съвет в сряда сутринта обаче се оказало, че не всички нейни колеги приемат с охота предложението. Според лидера на СДС Мартин Димитров първо трябва да се направи анализ колко всъщност от депутатските лимузини са в движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още