IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само Латвия ни бие по икономически спад в ЕС през първото тримесечие

БВП на България се свива с 4% на годишна база, докато икономиката на еврозоната и ЕС расте

13:07 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Само Латвия ни бие по икономически спад в ЕС през първото тримесечие

Латвия се оказа единствената страна в Европейския съюз (ЕС), чийто икономически спад през първите три месеца на тази година надмина този на България.

Това стана ясно от предварителните данни на Европейската статистическа служба (Евростат) за брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС, еврозоната и отделните страни членки, които се базират на наличните статистически данни за отделните страни-членки.

Те показват, че българската икономика отчита спад от 4% през първото тримесечие спрямо същия период на 2009 г.

Единствено Латвия ни бие по икономически спад с понижение на БВП от 5,1% на годишна база. В същото време румънската икономика се е свила с 2,5%, а тази на Гърция – с 2,3% спрямо същия период на 2009 г. Литва е другата държава от ЕС със силен спад на БВП от 2,8%.

В предварителната оценка на Евростат обаче липсват данни за изменението в БВП на тримесечна и годишна база  за няколко европейски страни, в това число Ирландия, Полша и Словения.

Относителният дял на България в БВП на ЕС се равнява на около 0,3%, което ни нарежда сред осемте страни с най-малък принос, заедно със Словения, Латвия, Литва, Естония, Люксембург, Кипър и Малта.

БВП на 27-те страни от ЕС възлезе на малко под 12 трлн. евро през 2009 г., съгласно данните на МВФ, а това превръща ЕС в най-голямата икономика на света, следван от САЩ, Япония и Китай.

Германия е източник на близо 20% от БВП на ЕС, след нея се нарежда Франция с дял от 15,4%, следвана плътно от Великобритания с 15,3%. Италия е четвъртата по големина икономика в ЕС, а след нея застава Испания.

Днешните данни на Евростат показаха, че докато икономиката на България се свива, общият БВП на ЕС и този на 16-те страни от еврозоната растат през първото тримесечие въпреки дългата и студена зима.

БВП на еврозоната нараства с 0,2% спрямо четвъртото тримесечие на 2009 г., когато отчете нулев ръст. В сравнение с първите три месеца на 2009 г. икономиката на еврозоната отчита увеличение от 0,5 на сто.

Това се оказа повече от прогнозирания от пазарни анализатори ръст на БВП от 0,1% на тримесечна база, като Германия, Италия и Португалия допринасят най-много за икономическия ръст, следвани от Франция и Испания.

В същото време БВП на страните от Европейския съюз (ЕС) се е увеличил с 0,2% на тримесечна и с 0,3% на годишна база през първите три месеца на 2009 г. През четвъртото тримесечие на 2009 г. той нарасна с 0,1% за тримесечието, но остана с 2,3% под миналогодишните си нива.

Подробните данни на Евростат за БВП на страните от ЕС за първото тримесечие ще излязат на 4 юни.

Вижте предварителните данни на Евростат за БВП на страните членки за първото тримесечие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още