IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите такси за паркиране в столицата вероятно ще влязат в сила от есента

Освен “синя зона”, за която таксата ще е 3 лв. на час, ще има и “зелена зона” с такса 2 лв. и “жълта зона” с 1 лв.

08:18 | 12.05.10 г.
Новите такси за паркиране в столицата вероятно ще влязат в сила от есента

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше 1 лв.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев, цитиран от Dnes.bg.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава, но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още