IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 май

08:03 | 12.05.10 г.
Преглед на печата за 12 май

Държавата се готви да субсидира стратегическите инвеститори
в. Дневник

Държавата планира да субсидира стратегически за страната инвеститори, съобщи във вторник министър Трайчо Трайков. Това е заложено в новия проект за промени в правилника за прилагане на закона за инвестициите.

"Предвидили сме до 10% от инвестициите в преработващата промишленост и до 50% от инвестициите в научноизследователския отрасъл и високотехнологични да бъдат възстановявани след постигането на определен етап от реализирането на инвестицията", обясни Трайков.

Това ще става в случаите, когато до 50 на сто от минималния размер на вложението са изпълнени или са изминали три години от началото на проекта.

Ред ведомства пак се разминаха със съкращение на разходите
в. Сега

Ред ведомства няма да намалят бюджетите си с 20% въпреки обявената от правителството твърда политика за съкращаване на разходите. От внесената от кабинета в парламента актуализация на бюджета става ясно, че сред пощадените са министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на социалната политика, както и НСО, БНТ, БНР, Народното събрание, съдебната власт и др.

Вместо да спести 1.1 млрд. лв. от парите на администрацията, кабинетът е намалил бюджетите с 640 млн. лв., т.е. съкращението е с 11.2%, а не 20%, както бе обещано.

Министър пише закон за еврофондовете
в. Сега

Обмисля се създаване на закон за еврофондовете, който да регламентира всички процеси по усвояването на европейските помощи, съобщи вчера ресорният министър Томислав Дончев на среща с бизнеса. Очаква се той да е готов до края на годината. Една от идеите е да се скъси срокът между искането и получаването на средства по проектите и той да се фиксира примерно на 3 месеца. Сега това отнема над половин година. Според министъра трябва да се премахне и предварителният контрол на проектите.

ГЕРБ предлага такса здраве за заведенията с дим
в. Сега

Такса здраве от минимум 1000 лв. годишно да плащат заведенията, в които тютюнопушенето е разрешено, предлагат от ГЕРБ. Това е компромисът, до който управляващите може да стигнат, след като разбраха, че първоначалната им идея за облагане на димящите места с по-високи данъци няма как да се осъществи. Парите от таксата ще отиват в здравното министерство, което ще преценява как да ги употреби.
Преди две седмици парламентът прие на първо четене промените в закона за здравето. С тях беше отменена пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни. Вместо това депутатите предложиха собственици на заведения до 100 кв.м сами да решават дали в тях да се пуши, а тези с по-голяма площ да обособяват стаи за пушачи. Преди второто четене обаче тези текстове вероятно ще бъдат ревизирани.

Слагат юзди на банковите лихви
в. Стандарт

Слагат юзди на банките при вдигането на лихвите по кредитите. Банките няма да имат възможност да променят лихвите по отпуснатите заеми само по своя преценка. Това предложение за промяна на Закона за потребителския кредит е направил икономистът Любомир Христов. Текстът е изпратен до икономическата комисия към парламента на 10 май. Ще подкрепим предложението за изменение на Закона за потребителския кредит, тъй като има основателни забележки към него, коментира вчера икономическият министър Трайчо Трайков. В редакцията на Христов се предлага всяка банка сама да решава базовата си лихва по заемите. Същевременно променливата част на лихвата да се определя от трета, независима страна на пазарен принцип. Така клиентите ще могат да са сигурни, че промяната на лихвите им не е произволно решение, а е съобразено с пазарната ситуация, обясни пред "Стандарт" Христов.

Една пета от българите живеят под прага на бедността
в. Новинар

Българите са сред най-бедните нации в Европа. Това потвърждават резултатите от европейско проучване, озаглавено „Борба с бедността и социалното изключване”. Според него 21 на сто от хората в България живеят под екзистенциалния минимум. След нас се нареждат само румънците с 23% бедност и латвийците с 26%.

Като цяло данни на Евростат сочат, че 17 на сто от населението в Европа, или около 84 млн. души са живели под прага на бедността през 2008 г. Най-малък е техният дял в Чехия – едва 9%.

Големи вериги учредиха Сдружение за модерна търговия
в. Дневник

Сдружение за модерна търговия ще защитава интересите на големите вериги и ще се бори със сивия сектор в бранша. В учредената във вторник организация влизат "Билла", "Практикер", "Кауфланд", "Лидл", "ХИТ", "Мосю Бриколаж" и "Метро кеш енд кери".

Целта е интересите на членовете й да се защитават, без да се нарушават принципите на конкуренцията и свободната търговия. На събранието присъстваха регионалните мениджъри на повечето големи фирми. За председател на тричленния управителния съвет беше избран мениджърът на "Метро България" – Емилиян Абаджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още