IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с над 10% от юли, вдига се и цената на топлоенергията

По изчисления на ДКЕВР топлата вода може да поскъпне средно с поне 5%

15:46 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газът поскъпва с над 10% от юли, вдига се и цената на топлоенергията

Повишението на цената на природния газ през третото тримесечие на годината ще се движи в рамките около 10-15 процента. Това каза днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Официалното предложение на Булгаргаз за вдигане цената на газа от юли още не е подадено в ДКЕВР.

Природният газ за второто тримесечие на годината спрямо първото поскъпна само с близо 6% по решение на Министерски съвет. Тогава предложението на Булгаргаз беше за увеличение на цената на газа с 26% заради недовзет приход от предишен период поради занижените цени. Предварителното решение на регулатора беше цената на синьото гориво за второто тримесечие да има увеличение от 15%, а крайното – с почти 11%, като и този процент беше намален с решението на МС.  

По думите на Семерджиев днес поскъпването на газа ще доведе и до увеличение на цената на парното, тъй като основните разходи на топлофикационните дружества са за закупуване на природен газ. Председателят на ДКЕВР коментира, цитиран от БТА, че увеличението на цената на природния газ през третото тримесечие не може да се избегне, заради пазарната конюнктура.

Топлата вода може да поскъпне още през това лято, средно с поне 5 на сто, каза още Ангел Семерджиев. В изчисленията си той се позова на процентните загуби по снабдителните мрежи през лятото. Той допълни, че снабдяването с гореща вода през лятото е натоварено с много повече разходи и загуби по топлоснабдителните мрежи, което е и причина някои от по-малките топлофикационни дружества да не предоставят услугата през този сезон.

Ако постъпят добре обосновани заявления от дружествата за повишаване на цената на топлата вода през лятото и регулаторният орган прецени, че те имат основание, по-високата цена на топлата вода може да влезе в сила още от 1 юли, когато започва и регулаторния период за някои от топлофикационните дружества, посочи Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още