IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 май

08:15 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 май

Правителството посегна на фискалния резерв
в. Сега

Фискалният резерв на страната ще падне от сегашните 6.4 млрд. лв. на 4.5 млрд. лв. в края на годината. Това предвижда проектът за актуализацията на държавния бюджет, внесен от правителството в Народното събрание, с който "Сега" разполага. Сега в Закона за държавния бюджет за 2010 г. е записано, че фискалният резерв на страната не може да пада под 6.3 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше недостигът в бюджета да се финансира чрез емитиране на външен дълг, което бе една от 60-те антикризисни мерки, одобрени от тристранната комисия. От правителствения законопроект обаче личи, че парите ще дойдат за сметка на намаляване на фискалния резерв с около 2 млрд. лв.

Първите облигации за инфраструктура вече се предлагат на пенсионни фондове
в. Дневник

Пенсионните фондове проявяват интерес към първата емисия облигации на Българската банка за развитие (ББР), издадени, за да финансират инфраструктурни проекти. Това показа запитване на "Дневник" до пенсионните компании няколко дни след като беше обявено началото на частното пласиране на дълговите книжа. От документи по предлагането, с които "Дневник" разполага, става ясно, че официалното пласиране на емисията от 20 млн. евро е стартирало на 5 май и ще продължи до края на тази седмица. То е само частно, за инвеститори, които са поканени от ББР. Книжата не са обезпечени, носят фиксирана лихва от 5% годишно, а срокът им е пет години.

Даниела Петкова, изпълнителен директор на най-голямата пенсионна компания – "Доверие", коментира, че фондовете на компанията имат интерес да запишат от тях. Според нея и останалите дружества също ще се включат, защото съотношението между риск и доходност е добро.

Пресният закон за потребителския кредит отива на поправка
в. Сега

Създаденият в края на м.г. нов Закон за потребителския кредит ще се поправя заради грубо нарушение на правата на потребителите. Това стана ясно вчера, само два дни преди законът да влезе в сила. Става въпрос за записаното в допълнителните разпоредби на закона определение на "референтен лихвен процент" на лихвата по кредитите. Според сегашната дефиниция в закона това е показател, който се определя по методология на банката. Това обаче прави целия закон безсмислен, защото така банките могат да продължат да прилагат каквито пожелаят методики и въз основа на това да променят лихвите по вече изтеглени кредити, както правят масово в момента.

БДЖ дава почивни станции под наем
в. Стандарт

Почивните станции на "Български държавни железници" ЕАД, които са на загуба, може да бъдат дадени на концесия. Това предвижда оздравителната програма за преструктуриране на БДЖ до 2014 г., която планира компанията да излезе на печалба, съобщи Владимир Петров, шеф на отдел "Реклама и връзки с обществеността". 1200 души, главно работещи в администрацията и в дублиращи звена, които фактически "източват" железницата, трябва да бъдат съкратени. Тази седмица започват трудните преговори между ръководството на БДЖ и синдикатите, които имат свои предложения за по-безпроблемно извършване на структурната реформа, съобщи Петър Бунев, шеф на железничарския синдикат към КНСБ.

Продават на търг 11 хотела на длъжници
в. Стандарт

11 хотела, сред които и 4-звездният "Астория бийч" на Златни пясъци, ще бъдат продадени на търг заради дългове на собствениците им. Това става ясно от регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители, съобщи mediapool.bg. Шестетажният "Астория бийч" е най-големият и скъп имот, обявен за продажба. Площта му е над 11 хил. кв. м, а началната цена - 6,964 млн. лв. Хотелът е на 30 метра от брега, има открит басейн и тенис кортове. Оферти за имота се набират във Варненския районен съд до края на май. Собственик на хотела е "Капси турс" ООД, фирма на братята Красимир и Стефан Джанкови. Те приватизираха софийския мелничен комбинат през 1998 г. чрез сделка с компенсаторни записи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още