IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще участва в АЕЦ Белене?

Сръбското правителство готви анализ за участие в проекта, за проучването настоявал и българският премиер

16:52 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия ще участва в АЕЦ Белене?

Сръбското правителство ще разгледа възможността за участие в строителството на българската АЕЦ Белене и ще вземе решение след подробен анализ. Това пише белградският в. „Вечерне новости“, като се позовава на правителствен източник.

Вестникът отбелязва, че и българският премиер Бойко Борисов настоява за такъв анализ и в момента се избират консултанти, които да подготвят доклад и да докажат, че Сърбия ще има полза от строителството на атомната електроцентрала.

Изборът на консултантската компания за централата трябва да приключи до средата на юни тази година, като подадените оферти в конкурса са шест.

Според сръбското издание българският премиер смята, че АЕЦ „Белене“ трябва да стане и балкански, и европейски проект, за да се намерят по-скоро инвеститори.

Припомня се, че изграждането на електроцентралата с два реактора по 1 000 мегавата започна още през 2008 г. и стойността на строителството тогава бе оценена на 3,99 млрд. евро, но строителството спря поради проблеми с финансирането.

В действителност имаше избран стратегически инвеститор – германската компания RWE, но тя се отказа от проекта заради неяснотата около неговото бъдеще. Впоследствие България се беше съгласила Русия да предостави финансиране, с което да се започне работа по централата, но последното решение по въпроса е, че руснаците могат да участват като инвеститор, но не и като стратегически такъв.

Що се отнася до Сърбия, нейни енергийни експерти смятат, че страната им ще има полза от българската електроцентрала.

„Проектът може да бъде изгоден за сръбската енергийна система, защото бихме могли да получаваме от АЕЦ „Белене“ енергия, равна на участието на Сърбия в изграждането на централата“, казва председателят на Сдружението за енергетика в сръбската Стопанска камара Слободан Петрович.

Ако Сърбия реши да участва в строителството на електроцентралата, нейният дял ще бъде 200 млн. евро от планираните общо 4 млрд. евро, пише „Вечерне новости“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още