IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие у нас започна да се покачва

Очакванията са за още съкращаване на персонал през следващите 12 месеца, но с по-бавен темп

14:42 | 10.05.10 г.
Потребителското доверие у нас започна да се покачва

През април 2010 г. общият показател „доверие на потребителите” у нас нараства с 6,4 пункта спрямо януарското си равнище, сочат данни от анкета на Националния статистически институт. През януари беше отчетен спад от 0,8 пункта спрямо октомври 2009 г., когато също имаше регистрирано понижение.

Ръстът през април се дължи основно на повишаване на доверието сред населението в градовете (с 8,5 пункта). Повишението е по-слабо сред населението в селата - с 1,5 пункта.

Като цяло последната анкета показва намаляване на негативните очаквания за следващите дванадесет месеца по отношение на финансовото състояние на домакинствата, общата икономическа ситуация в страната и безработицата, което и покачва равнището на общия показател на доверие.

По отношение на безработицата предвижданията са, че ще има съкращаване на персонала и през следващите дванадесет месеца, но темповете значително ще се намалят, като балансовият показател се понижава с 16,2 пункта).

Същевременно обаче се запазват, дори в някои случаи се влошават, оценките по отношение на настоящето, като при населението в селата тази тенденция е по-силно изразена. Така например общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната се влошава в резултат на понижените оценки на потребителите в селата.

Потребителите в градовете запазват мнението си отпреди три месеца. Според оценките на потребителите, отбелязани през април, финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца се е влошило още повече, като сред населението в селата влошаването е още по-голямо.

Потребителите продължават да считат, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, като инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца са в посока на забавяне на темпото на увеличение на цените.

Последната анкета отчита малко по-благоприятна обща оценка относно настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като същевременно се регистрира и повишение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца.

Малко по-позитивна е и нагласата на потребителите по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола” и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца. Балансовият показател, свързан с намерението за „покупка или построяване на жилище (вила)” в бъдеще обаче се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още