IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 май

08:05 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 май

Управляващите връщат бонусите за инвестиции в голф и молове
в. Сега

Строителите на голф игрища, молове, хотели и СПА комплекси отново ще се радват на привилегии от държавата. Промени в Правилника към Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат пълна гама бонуси за всеки проект, който струва над 100 млн. лева и осигурява поне 200 работни места. Държавните помощи по закона започват с издаване на сертификат за инвеститор и обхващат даване на терен без търг и на символична цена, експресно обслужване по гишета, поемане на разходи за прокарване на ток, вода, улици и др.

След строителния бум част от крупните инвестиции - като тези в хотели и търговски центрове, бяха изключени от обхвата на Закона за насърчаване, но сега се връща старото положение. Промените са лансирани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и предстои обществено обсъждане.

Борисов: Мога да преразгледам кандидатурата на Цветанов за президент
в. Дневник

"Дали ще е Цветан Цветанов кандидат за президент, ще преценим. Защото ако продължават така с тези интерпретации, можем да сменим решението". Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю пред Би Ти Ви.

"Нека се упражняват още малко с тези писаници, много са ми интересни да ги чета", допълни той на въпрос какво може да го накара да преосмисли думите си, че вътрешния министър ще е кандидат на ГЕРБ за държавен глава на изборите в края на следващата година. А попитан дали не си играе с анализатори и журналисти, които се занимават с тълкуване на думите му, той заяви: "Това е точната дума".

Чиновници дават оценки на шефа
в. Стандарт

Чиновниците ще получават бонуси за работа в екип. Високообразованите специалисти пък ще взимат добавка към заплатата си, за да изберат държавната работа пред частния сектор. Това е част от административната реформа, която се подготвя от вицепремиера Симеон Дянков, научи "Стандарт". От 1 януари 2011 г. работните заплати в администрацията ще се определят от постоянна част в размер на 75% и променлива част от 25%. Бонусите за чиновниците ще бъдат два вида - първите ще се определят от личните им качества, а вторите - от резултатите на звеното, в което работят. Така звената, които работят в екип и постигат по-добри резултати по конкретни проекти, ще получават по-високи бонуси. Високообразованите специалисти, които се търсят най-много от работодателите, пък ще получават привличащи добавки към заплатата си, за да изберат държавната работа пред частния сектор. Това ще важи например за юристи и финансисти. Такава е практиката в редица страни като Великобритания, Холандия и Дания.

Икономиката ще започне да се възстановява края на 2010 г.
в. Новинар

Българската икономика ще започне да се възстановява към края на тази година. Това сочат прогнози на Европейската комисия, представени вчера. Причина за това е слабото вътрешно потребление. Според прогнозите ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) у нас през 2010 г. ще е нулев, а догодина ще достигне 2,7 процента. ЕК очаква още през тази година страната ни да свали бюджетния си дефицит под допустимия праг от 3 процента. Очаква се през тази година показателят да достигне 2,8 процента, а догодина – 2,2 процента.

Почват “Горна Арда” през лятото
в. Стандарт

Строителството на каскадата "Горна Арда" ще започне до два месеца. Това съобщи българският евродепутат Владимир Уручев, цитиран от БТА. Австрийската компания ЕВН поема ангажиментите на турския холдинг "Джейлан", който трябваше да изгради обекта. Тя вече е мобилизирала пълния си потенциал за рестартирането на проекта. Затова смятам, че "Горна Арда" най-накрая ще се случи, допълни Уручев. В началото най-вероятно строителните дейности ще вървят с по-бавни темпове заради кризата и по-трудното осигуряване на средства. Затова първоначално инвеститорът ще финансира проекта най-вече със собствен капитал, смята Уручев. Той допълва и че финансовата криза е причината за слаб инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още