IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 май

08:20 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 май

Брюксел нащрек за европарите към България
в. Новинар

"Да се прояви повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България". Това е записано в доклад относно изразходването на Бюджет 2008 от Еврокомисията. Предстои документът да бъде гласуван от Европейския парламент. В него се подчертава, че в България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете.

Все пак в доклада е отбелязана решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите. Въпреки това се препоръчва на Европейската комисия да упражнява ефективен контрол и максимална бдителност и строгост преди да отпуска междинните плащания за България.

Ограничиха презастрояването в курортите
в. Новинар

Правителството смята да ограничи свръхзастрояването по морските и планинските курорти, като увеличи с шест пъти базисните цени на горските имоти, държавна собственост.

Увеличението на цените беше гласувано вчера на заседание на Министерския съвет. Също така кабинетът ще ограничи и промяната на предназначението на земите, което е основната причина за масовото застрояване на планинските и морските територии. Цените за смяната на предназначението на земите ще скочат 4 пъти.
Еврокомисията ни резна за 5-те ТЕЦ-а

Дянков: Ако се наложат съкращения - ще се движа с колело
в. Дневник

"Аз имам колело, донесъл съм си го от Вашингтон, така че съвсем скоро може да ме видите по бул. "България" с колело - надолу е лесно. Аз и преди това съм си го мислил, но ако се наложат съкращения, защо да не се движа с колело". Така отговори финансовият министър Симеон Дянков на въпрос, свързан с издадената от премиера Бойко Борисов заповед за забрана използването на лични шофьори и коли от министрите, предаде dariknews.bg.

Според Дянков, благодарение на тези съкращения в транспорта, държавата би спестила около 100 млн. лв.

Еврокомисията ни резна за 5-те ТЕЦ-а
в. Стандарт

Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още две години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания за пет топлоелектрическите централи.

Решението на комисията е от 4 май, но е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз днес. Практика е решенията да влизат в сила на следващия ден след публикуването им във официалния вестник на ЕС.

С писмо от 31 декември България поиска Европейската комисия да отложи с още две години срока за влизане в сила на екоизискванията спрямо ТЕЦ-овете и така той да стане 31 декември 2014 година. Този срок е необходим, за да могат петте топлоелектрически централи - ТЕЦ “Бобов дол”, “Брикел” ЕАД, “Марица 3” ЕАД, ТЕЦ “Република и ТЕЦ “Сливен” да изградят необходимите съоръжения, съгласно екологичните изисквания.

Пращаме още 1 евродепутат
в. Стандарт

Европейският парламент днес прие решение да има 18 нови депутати до следващите избори през юни 2014 г., или общо 754 евродепутати. Решението ще влезе в сила щом бъде одобрено от държавните и правителствени ръководители от ЕС, които ще трябва да се споразумеят за метода на избиране на нови депутати, съобщи пресцентърът на Европейската народна партия, цитиран от БТА.

Така страната ни официално ще има правото да изпрати в Брюксел 18-и евродепутат. Както АСН писа Централната избирателна комисия у нас вече обяви, че той ще е Синята коалиция. Политологът Светослав Малинов ще е новият български депутат в ЕП, обявиха сините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още