IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 май

09:05 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 май

България финализира крупна военна сделка посред криза
в. Сега

Европейският консорциум "Еврокоптер" ще получи оставащите 300 млн. лв. за доставката на транспортните хеликоптери за нуждите на ВВС. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета. Това бе огромна изненада за всички - от министри до продавачи.

Час преди заседанието на МС военният министър Аню Ангелов обясняваше, че ще иска да му бъде актуализиран бюджетът за тази година, за да може да се разплати за авансово платените от банка "Сосиете женерал" 76 млн. лв. за три хеликоптера.

ОЛАФ ще разследва фамилията на бивш зам.-министър
в. Сега

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) или българските власти ще трябва да направят разследване дали семейството на бившия аграрен зам.-министър Димитър Пейчев е усвоявало правомерно европари за земеделие.

Конкретният сигнал е срещу 27-годишната Галина Димитрова Пейчева, която е дъщеря на Пейчев. Тя се оказва най-големият бенефициент в България частно лице, като е получила 700 000 евро за последната година.

Изчисления на "Сега" показват, че от директни помощи за ниви и други помощи семейството на Пейчев, който бе от квотата на НДСВ и отговаряше именно за еврофондовете, е взело общо 3.2 млн. лв.

БАН няма пари дори за прогноза на времето
в. Новинар

Финансовото състояние на БАН е толкова критично, че са застрашени оперативни дейности като метеорологичните прогнози, информация за земетръсна дейност, мониторинг на атмосферни процеси, екологични изследвания, защита на сигурността на компютърните мрежи и др. Това алармира в отворено писмо академията.

Към 20 април бюджетът на институцията бил намален с 40%, като това се случвало на фона на 10-те процента намаление за всички организации, които получават финансиране от бюджета.

От друга страна Министерството на финансите спряло изплащането на парите на БАН, които са от спечелени и реализирани проекти, които са от външни организации.

БСП поиска отчет за мерките
в. Новинар

Депутатите от Коалиция за България поискаха кабинетът да се отчете за реализирането на досегашните антикризисни мерки и да внесе нови за обсъждане в парламента. Според социалистите антикризисният план на кабинета "Борисов", чийто срок за реализация бе 27 април 2010 г., не е изпълнен.
Ексфинансовият министър Пламен Орешарски подчерта, че заради фискалните рестрикции икономиката била преохладена до точка на замръзване. Приетият бюджет 2010 пък не бил адекватен на икономическата обстановка в страната.

Пускат бонуси за груповите джипита
в. Стандарт

Джипитата, които са се обединили в групови практики ще имат бонус при финансирането. Това е една от петте стъпки, с които здравната министърка Анна-Мария Борисова нагазва в реформата.

Според нея, семейните доктори, които работят заедно, се учат един от друг и имат по-голяма амбиция за специализация.

Другата важна задача е да се изготви национална здравна карта. В нея ще се отразят всички наличности в системата като база, апартура и персонал на здравните заведения.

ИПИ: Банковата ни система е достатъчно стабилна
в. Стандарт

Към момента банковата система в България е достатъчно стабилна, коментира вчерашното предупреждение на МВФ за възможен обрат в поведението на някои чужди банки у нас Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Тя дори и да е имала някакви по-тежки моменти, те като че ли отминаха. По-скоро вече се пренесоха проблемите на някаква икономическа основа под формата на безработица и т.н. Сега има някакви лоши кредити, но те продължават да бъдат на нива, които не могат да ни стреснат", посочи още Ганев пред БНР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още