IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Второ предупреждение от ЕК заради проблеми с достъпа до ж.п. инфраструктура

Законодателството ни за „първи железопътен пакет" не отговаря на европейското

14:41 | 05.05.10 г.
Второ предупреждение от ЕК заради проблеми с достъпа до ж.п. инфраструктура

Европейската комисия е изпратила „мотивирано мнение“ на България днес относно неуспеха на страната да изготви правилно законодателство относно т. нар. „първи железопътен пакет“, съобщиха от комисията. България ще трябва да разреши важни въпроси във връзка със системата й на таксуване на достъпа до железопътни линии, отбелязват от ЕК.

Директивата за първия железопътен пакет предвижда таксите за достъп до ж.п. линии да се определят на базата на разходите, които са направени директно в резултат на оперирането на влакова услуга.

Като причина за днешното действие се посочва, че след като комисията е изпратила писмо с официална забележка до България през юни 2008 г. страната е направила редица промени на националните си правила, за да отговарят на европейските закони. Въпреки това все още има недостатъци по отношение на осъществяването на правилата за таксуването за достъп до линиите, пише в съобщението. Българското управление на инфраструктурата не е осъществило методология за изчисляването на таксите, която би отговаряла на ж.п. директивите, посочват от ЕК.

Правилата на ЕС относно таксите за достъп до линиите имат за цел да поощрят оптимално ползване на железопътната инфраструктура. Липсата на тяхното въвеждане може да доведе до такси за достъп, които биха изключили пазарни сегменти, които могат поне да платят разходите, направени директно в резултат от оперирането на влакова услуга. Възможно е също така да доведе до неоправдана дискриминация между пазарните сегменти.

Изпращането на „обосновано мнение“ е втората фаза на наказателната процедура. За отговор за мнението се дават два месеца. Ако и след това проблемът не е решен, ЕК може да започне дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още