IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 май

08:02 | 05.05.10 г.
Преглед на печата за 5 май

Общините заплашиха с нови дългове към бизнеса
в. Дневник

Общините ще увеличат дълговете си към фирмите, а по-малките може да изпитат сериозни затруднения изобщо да функционират, ако държавата съкрати субсидиите за тях с 20%. Това обявиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), след като почти целият управителен съвет на сдружението се срещна с финансовия министър Симеон Дянков вчера.

След срещата всички кметове, независимо от политическата си принадлежност, изглеждаха видимо притеснени. В числа 20-процентното съкращение означава 182 млн. лв. по-малко за общините.

Сделката за НУРТС: КРС не проверява собствеността, КЗК - по-скоро формално
в. Дневник

Въпреки че два регулатора трябва да одобрят сделката за продажба на радио-телевизионната преносна мрежа - НУРТС, не е сигурно, че ще стане ясно кой всъщност е истинският й нов съсобственик.

Проверка на "Дневник" показа, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) въобще не изследва собствеността, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я проверява по-скоро формално. НУРТС и в момента е собственост на частна компания, след като е била продадена в общия пакет по сделката с БТК преди шест години.

Работодателите поемат по 70% за първите 3 дни от болничния
в. Сега

По 70% от средния доход на болните през първите три дни да се плащат от работодателите, а НОИ да влиза от четвъртия ден с обезщетение в размер на 80% от средния осигурителен доход за шест месеца назад. Този вариант се очаква да приеме днес правителството, научи "Сега". Мярката би трябвало да действа само до края на т.г., докато държавата изгради система за контрол. Работодателите бяха готови да плащат по 60%, синдикатите са против промяна в сегашния режим, според който НОИ влиза от втория ден, а осигурителят плаща 100% от надницата за първия.

Европа нарежда да закрием АЕЦ "Козлодуй" на 19.10.2035 г.
в. Сега

Европейският парламент ще гласува днес решение, което посочва датата, до която може да съществува АЕЦ "Козлодуй". Тя е 19 октомври 2035 г. Текстът за централата е свързан с бюджетния контрол и е прокаран като поправка от германската евродепутатка Ингеборг Гресле (ЕНП).

Появата на текста в решението на Европарламента за освобождаване от отговорност на ЕК за изпълнението на бюджета за 2008 г. е изненада, защото България не е поемала ангажимент пред ЕК за затварянето на цялата централа. Разследване на "Сега" показа, че християндемократката Гресле, която имаше много резерви към отпускането на допълнителни 300 млн. евро за демонтирането на първите четири реактора на "Козлодуй", е успяла да вмъкне поправка, която създава впечатление, че цялата централа ще бъде ликвидирана след 25 години, по време на обсъжданията в Комисията по бюджетен контрол на ЕП на 21 април.

Държавата пак опитва да вземе" Двореца" в Балчик
в. Сега

Старият спор за Ботаническата градина в Балчик между СУ и Министерството на културата беше подновен от министър Вежди Рашидов. Той е подготвил проект за решение на кабинета съвместно с МРРБ, с което държавата ще си вземе архитектурно-парков комплекс "Двореца". Според официално съобщение на министерството то трябва да получи управлението на територията на "Двореца" и не претендира за ползваните от университета терени. В Ботаническата градина СУ провежда научна дейност. Двете институции спорят от години за имота, както и за приходите от туристически посещения.

Делят на 6 България
в. Стандарт

България да бъде разделена на 6 мегаобласти, които да заменят сегашните 28. Това предлагат синдикатите на Съвета по административна реформа, ръководен от Симеон Дянков. Идеята е новите области да съвпадат с районите за развитие - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Видин. Така ще се свият с 20% разходите за чиновници, обясни лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Работна група на кабинета вече е разработила варианти за ново административно деление. Направени са разчети и за копиране на френския модел, според който за България са напълно достатъчни 13 области - 12 плюс София, обясни областният управител на Пловдив Иван Тотев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още