IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират спад от 3% на БВП за първото тримесечие, 1% ръст за годината

Ако ДДС се вдигне, може и да няма годишен растеж на икономиката, смятат в ЦИР

12:55 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират спад от 3% на БВП за първото тримесечие, 1% ръст за годината

За първото тримесечие на 2010 г. икономиката на България ще има спад от порядъка на 3% на годишна база, прогнозира на пресконференция днес председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски.

Очакванията за второто тримесечие са за нулев растеж, а за третото и четвъртото тримесечие ще има ръст в рамките на 2-3%, смятат в ЦИР.

Прогнозите за цялата 2010 г. са за ръст от около 1% на годишна база.

„Българската икономика е на път да преодолее първата циклична криза от новата си история“, коментира Прохаски. Той обаче допълни, че се наблюдават признаци на структурна криза на икономиката, което не би позволило висок ръст на БВП, дори и Европа да започне да излиза от кризата с бързи темпове.

Прохаски обясни, че през последните години високият икономически ръст у нас се е дължал в голяма степен на растежа в областта на строителството и недвижимите имоти и голяма част от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) също са били в тези сектори. При излизането от кризата предизвикателството е да се развие промишленото производство, особено в областта на преработващата промишленост, и именно натам би трябвало държавата да се опита да привлича ПЧИ. За тази година прогнозата на ЦИР е за ПЧИ в рамките само на 2-2,5 млрд. евро.

Също така трябва да се подкрепят иновационните сектори, препоръчват икономистите. Подобрението на бизнес средата може да се осъществи чрез развитие на инфраструктурата, здравеопазването и други, допълват те.

Според Георги Прохаски държавата би трябвало да подкрепя и развитието на туризма, тъй като няма ясна държавна политика в тази област.

За енергетиката становището на ЦИР е, че държавната политика би трябвало да е по-целенасочена и ясна, за да знаят чуждите инвеститори какво ще бъде развитието на големите енергийни проекти. Според Прохаски към настоящия момент големи инвеститори едва ли биха инвестирали в АЕЦ Белене, без да има държавни гаранции по проекта.

На въпрос на Investor.bg относно перспективата за присъединяване на страната към еврозоната Прохаски коментира, че това си остава една от най-важните задачи на правителството. „Но балансираният бюджет, който се изисква за целта, не би трябвало да се постига чрез вдигане на ДДС, а чрез съкращаване на административните разходи на държавата“, смята той.

Ако тенденцията за събиране на по-ниски приходи от планираните продължи, би трябвало най-късно в средата на годината държавният бюджет да се преразгледа и да се гласуват корекциите от Народното събрание. Прохаски допълни, че ако ДДС се вдигне, по всяка вероятност инфлацията в страната ще бъде средно за годината 4-5%, докато без повишението би била 2-3%.

Освен това при ръст на данъка е възможно БВП да не отбележи покачване през тази година или растежът да е съвсем минимален, подчертават икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още