IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-шефът на икономическата комисия против вдигане на ДДС

Има много други мерки, които могат да бъдат взети и да дадат положителен резултат за бюджета веднага, смята Ст. Мавродиев

11:40 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Зам.-шефът на икономическата комисия против вдигане на ДДС

Има доста реформи, които могат да дадат положителен резултат за бюджета веднага - например съкращаването на излишни разходи, структури и неефективни системи, каза заместник-председателят на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Стоян Мавродиев пред журналисти, след като участва в откриването на семинар „Норвежкият модел за единен финансов надзор“ в София.

По думите му пример за подобни реформи е намаляването на броя на администрацията. Споделям тезата, че дори 10-процентно съкращаване на администрацията би било полезно, посочи Мавродиев.

Той изрази лично мнение, че е против повишаването на ДДС.

Сигурен съм, че Министерството на финансите и правителството работят сериозно и анализират внимателно всички хипотези както за увеличение на ДДС, така и за запазване на настоящата ставка, и съм убеден, че ще вземат разумно решение, коментира заместник-председателят на икономическата комисия, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос как гледа на предложението да се намали прагът за регистрация на ДДС, Мавродиев каза „като възможна идея за обсъждане“.

Ако трябва да избираме между две злини - например увеличение на преките данъци и на косвените данъци, по-добре да изберем косвените, ако това наистина е последният спасителен пояс, за да не рухне бюджетът под тежестта на голям бюджетен дефицит, посочи Мавродиев.

По думите му това ще бъде преценено след анализ и на двете хипотези. Вярвам, че има много други възможности - реформи в пенсионната система, в здравеопазването, в администрацията, съкращаване на излишни структури и на
бюджетни разходи, които биха дали резултат и могат да помогнат да не се увеличават данъците, добави той.

Смятам, че се работи по реформи в тези системи и съм убеден, че премиерът и министърът на финансите ще предложат такива реформи - много по-сериозни и много по-бързи, заяви Мавродиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още