IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 май

09:01 | 01.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 май

Близо половината от безработните българи са до 34 години

в. Дневник

Над 5 на сто са от хората на възраст 15-34 години са били безработни през 2009 г., което представлява 40.9 на сто от всички безработни в страната. Това показват данни от проучване на Националния статистически институт.

През 2009 г. икономически активните хора на възраст 15-34 години са 1 028 400 или 54.5 на сто от населението в същата възрастова група. Коефициентът на заетост на младите хора е 49.3 на сто, като при мъжете той е с 10.9 пункта по-висок в сравнение с този при жените. Голяма част от младите хора - 860 300, или 45.5 на сто, са извън работната сила (икономически неактивни).

799 млн. лв. са държавните просрочия към края на миналата година

в. Дневник

799 млн. лв. са държавните просрочия към доставчици и изпълнители по обществени поръчки в края на миналата година. Данните бяха оповестени от Министерство на финансите, което пое такъв ангажимент след разговори с работодателските организиции и синдикатите.

От разбивката се вижда, че 602.16 млн. са задължения на кабинета и 197.07 млн. лв. са неразплатените задължения на общините.

Борисова си посочи заместник, а Борисов "помоли" друг да си ходи

в. Сега

Проф. Иван Миланов става зам.-министър на здравеопазването на мястото на доц. Тодорка Костадинова. Това обяви здравният министър Анна-Мария Борисова в парламента. Предложението вече било одобрено и от премиера Бойко Борисов. В момента проф. Миланов е директор на болницата по психиатрия и неврология "Свети Наум".

"Подкрепа" поиска още 3 дни отпуск

в. Сега

Служителите да имат право на 3 допълнителни дни платен отпуск за вършене на лична работа. Това смята да предложи КТ "Подкрепа" на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, съобщи вчера президентът на синдиката д-р Константин Тренчев. Тогава се очаква да се обсъжда увеличението на ДДС в присъствието на премиера.

Практиката е широко използвана в САЩ, където е наречена "персонален ден", обясни вчера Тренчев. На 4 месеца всеки има право на 1 ден, платен от работодателя, да си свърши лична работа. И работодателят няма право да му го отказва. Така той смята, че ще се прекрати порочната практика за това да се вземат болнични и няма да се налага промяна в режима на плащането им.

Бащата на еврото: Няма риск за лева

в. Стандарт

Няма риск за българския лев заради гръцката криза и не трябва да се правят спекулации с този въпрос. Това заяви канадският икономист и Нобелов лауреат Робърт Мъндел, който е на посещение у нас. Професорът беше гост на шахматния турнир между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд. Известният с прозвището "баща на еврото" учен смята, че ЕС не трябва да спира България по пътя й към еврозоната, тъй като тя е в много по-добро състояние от Гърция.

Щракането с пръсти води до икономическа криза

в. Новинар

"Държавите, в които се живее нашироко, щрака се с пръсти, вечер в 10 часа се излиза на нощен живот и се почива дълго, са проблемни." Такива причини за икономическата криза в България откри премиерът Бойко Борисов. Затова и целта му била да дисциплинира българите, за да се превърне страната ни в средноевропейска държава.


"Не е толкова сложно управлението на държавата. Държавата е като семейството. Когато хората в него харчат безогледно, не работят и играят по казината, то цялата фамилия е зле", смята министър-председателят. Според него стандартът на живот на българите ще се подобри, когато се спре с кражбите от държавните пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още