IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: По-добре да се свият административните разходи, не да се вдига ДДС

Вдигането на ДДС ще доведе до свиване на потреблението, обедняване на гражданите и разщиряване на сивия сектор в икономиката, смятат от БТПП

16:13 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
БТПП: По-добре да се свият административните разходи, не да се вдига ДДС

По-високият ДДС със сигурност ще доведе до ръст на цените, макар че намаляването на този данък невинаги ще доведе до намаляване на тези цени, се казва в коментар на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов относно намеренията на правителството за вдигане на ДДС, съобщиха от работодателската организация.

Според Симеонов резултатът ще бъде по-нататъшно свиване на потреблението и продължаване обедняването на българите, а също и блокиране на повече средства на фирмите извън нормалния производствен търговски процес.

Обявяването на една мярка за временна може да има и друг негативен резултат - бизнесът няма да е в състояние да планира нито своите приходи, нито своите плащания към бюджета, посочва председателят на БТПП.

Освен това, честата промяна на позициите и намеренията за реформи в данъчната политика не е добър сигнал нито към местния бизнес, нито към потенциалните инвеститори, смятат от палатата.

Това ще доведе до миграцията на нова група фирми към сивия сектор и то точно в момента, когато се опитваме да ги извадим на светло. Преминаването на една фирма в сивия сектор означава не само по-малко приходи от ДДС, а се свързва и с по-малко плащания за осигуровки за корпоративни данъци, смятат от БТПП.

Освен увеличението на данъците, има и друг вариант за борба с кризата, а той е рязкото съкращаване на бюджетни разходи, изтъкват от БТПП. Оттам подчертават, че по информация от статистиката, бюджетните разходи през 2008 г. са 7,4 млрд. лв., през 2009 г. са 6,8 млрд. лв., а за 2010 г. са предвидени малко над 8 млрд. лв.

Недопустимо е в условия на криза да се увеличават публичните разходи, достигайки 41,3%, при положение, че през 2009 г. са били 38%, заявяват работодателите от БТПП.

По тяхно мнение необходимо е рязко съкращаване на цели звена в администрацията, за да има по-решително намаляване на публичните разходи. За разлика от неясния ефект с идеята за вдигане на ДДС, такъв ход може незабавно да се извърши, смятат от организацията. 

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също е против повишаването на ДДС, стана ясно от думите днес на председателя на организацията Иво Прокопиев. Той припомни, че според предварителните разчети, от въвеждането на антикризисните мерки се очакват приходи от над 1,6 млрд. лева. По думите му, допълнителна приходна мярка би могла да бъде разширяване на базата на търговците, които задължително се регистрират по ДДС, т.е. да няма праг и всички търговци да се регистрират. В момента задължени да се регистрират по ДДС са тези, които имат годишен оборот над 50 хил. лв.

Според Прокопиев, ефектът от вдигането на ДДС не би бил в очакваната посока и е икономически неправилен, тъй като ще потисне вътрешното търсене, съобщи БТА. От април вече има „светлина в тунела“ за страната ни, бюджетът е почти балансиран и не са необходими такива драстични мерки, като вдигането на ДДС, отбеляза председателят на КРИБ.

Той допълни, че не е логично две седмици след съгласуването в тристранния съвет на 60-те антикризисни мерки, чрез които работодатели и синдикати направиха доста компромиси, да се предлага вдигане на ДДС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още