IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител отново нагоре през март

През февруари индексът остана на нивото си от януари, когато пък бе отчетен ръст на показателя с 1,2% спрямо декември 2009 г.

11:22 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на производител отново нагоре през март

Общият индекс на цени на производител през март 2010 г. се увеличава с 1,3% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари индексът остана на нивото си от януари, когато пък бе отчетен ръст на показателя с 1,2% спрямо декември 2009 г.

През март по-високи цени на месечна база са регистрирани в преработващата промишленост - с 1,9%, докато намаление се отчита в добивната промишленост (с 0,8%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2,1% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,3%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през март се увеличава с 5,2%. В преработващата промишленост нарастването на цените спрямо март 2009 е 10,1%. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 36,2%, при производството на тютюневи изделия - с 16,5% и при производството на химични продукти - с 9%, а намаление се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,5%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5,2% и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4,4%.

Цените на производител на вътрешния пазар през март се увеличават с 1,3% спрямо февруари. Увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 2,3%, докато намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 1,1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените на производител на вътрешния пазар спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7,2%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,6%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1,3%.

На годишна база индексът на цени на производител на вътрешния пазар нараства с 2,8% в сравнение със същия месец на 2009 г. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 18,6% и в преработващата промишленост - със 7,7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление с 9,7%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо март 2009 г. е отчетено при производството на основни метали - с 27,8%; производството на тютюневи изделия - с 20%, и на превозни средства, без автомобили - с 5,2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8,5%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5,4%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още