IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 април

07:55 | 30.04.10 г.
Преглед на печата за 30 април

ДДС сюрприз II - най-малко 23%
в. Дневник

Данък добавена стойност ще се увеличи и то с повече от 2 процентни пункта, въпросът е колко ще стигне – 23 или 24%. Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството.

Вчера премиерът Бойко Борисов потвърди, че на 5 май кабинетът ще вдигне нагоре сегашната ставка от 20%. Според източници от "Дондуков"1 целта е непопулярната мярка за увеличаване на приходите в бюджета да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни.

Съдът не откри нарушения при увеличаването на капитала на Пловдивския панаир
в. Дневник

Апелативният съд в Пловдив не откри нарушения при увеличаването на капитала на "Международен панаир" - Пловдив, при което държавата загуби контрола над дружеството. Проверката беше поискана от министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на 19 април.

В момента мажоритарния пакет се държи от "Пълдин туринвест", което се контролира от Георги Гергов. Въпреки че панаирът е в забранителния списък, по време на предишния кабинет пловдивският бизнесмен успя да премине 50% в капитала му, след като изкупи част от акциите на няколко физически лица и увеличи капитала близо два пъти.

Германия и Австрия отварят трудовия си пазар за българи
в. Сега

Еврокомисията ще представи тази седмица подробен план за облекчаване на достъпа на българи и румънци до европейските пазари на труда, предаде "Дойче веле". Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор е споделил, че Германия и Австрия ще бъдат първите страни, които ще премахнат ограниченията за работници от двете държави. Освен Австрия и Германия страни членки, които все още спират българите и румънците до своите трудови пазари, са Белгия, Франция, Ирландия, Люксембург, Малта, Великобритания и Холандия - общо девет.

Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към Европарламента гласува текст, който призовава държавите, прилагащи трудови ограничения за българите, да преразгледат позициите си.

70 млн. евро влизат в бизнеса от търговия с парникови емисии
в. Сега

Около 70 млн. лв. могат да влязат в българския бизнес, ако страната продаде всичките си 6 млн. излишни квоти от парникови емисии. Това съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева пред депутатите от екокомисията при представяне на схемата за зелени инвестиции. Около 150 предприятия са получили разпределение на квоти, но за да започнат търговията с тях през май, трябва да са вписани в специален регистър. Досега 115 предприятия са направили необходимото. Днес изтича крайният срок, след който ще изгубят това право. Сред невписаните в регистъра са представители на различни индустрии, включително и ТЕЦ "Марица-изток 3".

Зам.-министърът на земеделието подаде оставка
в. Сега

Заместник-министърът на земеделието Преслав Борисов подаде оставка, съобщи Дарик. В мотивите се посочва, че решението е взето "по семейни причини". Вчера в медиите беше разпространена информация за конфликт на интереси.
Преслав Борисов е син на един от най-големите зърнопроизводители в Добрич и страната - Пламен Борисов. Той е зам.-министър на земеделието и храните с ресор Европейски фондове и поземлени отношения.

Спор за чакъл спъва Дунав мост
в. Стандарт

Спор за чакъл и пясък, необходими за строежа на Дунав мост II, е на път да забави реализирането на проекта. В основата на проблема стояли частни интереси за милиони евро. Това стана ясно от думите на испанския посланик у нас Хорхе Фуентес. Той предупреди, че ако българското правителство не се намеси, ще трябва да се търсят алтернативни източници на финансиране, тъй като нови фондове от Европа няма да дойдат. А това ще доведе до забавяне на строежа с още 2-3 години. Проблемът е в това, че испанската компания FCC, която е изпълнител на проекта, иска да добива инертните материали от собствен терен в близост до строежа, който е купила с тази цел. От него смята да извлече 1 милион кубически метра инертни материали, но не получава разрешение за това. "Българската страна се оказва обект на натиск от страна на местни компании, които биха желали да доставят материали", твърди Фуентес.

Проектът за Формула 1 в България закъснява
в. Дневник

България може да загуби договореното домакинство на състезания от Формула 1 през 2012 г., тъй като закъснява фатално с предоставянето на проекта и финансовите гаранции.

Вчера Министерският съвет формално направи първата крачка към създаването на българско-катарско дружество с участието на Катарската инвестиционна служба, която според идеолога на проекта Богдан Николов трябва да осигури финансирането. До реалното случване на това финансиране обаче се очаква да мине много време, показа проучване на "Дневник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още